Нови технологии помагат за решаването на вековен проблем на британските животновъди, а именно кражбата на добитък.
Решението измисля бившият детектив от полицията Джон Минъри. Когато овцевъди от графство от Северен Йоркшир се обърнаха за помощ към нас, ние точно тогава разследвахме кражба на скъпоценни камъни.
Микроточките, които обикновено се използват за маркиране на скъпоценни камъни, сега се добавят към боята и с нея са прави маркировка на руното. Благодарение на микрочастиците боята съдържа идентификационни данни. Те помага за определяне на фермата, откъдето постъпва животното.
Кражбите на добитък от английските ферми датира от стотици години. Обикновено се краде през нощта и на големи партии. За много фермери загубите са невъзвратими и те фалират.
Когато овцете са на паша, не се прибират около 10% от тях, обяснява Джонатан Мюрей. И то не заради хищници, тъй като не намирам разкъсани трупове. Очевидно е, че животните са откраднати.
Овцевъдът решава да използва камери за наблюдение. Но през нощта няма голяма полза от тях.
Често липсата на животните се установява едва след няколко седмици.
Откраднатите овце може да са закарани в друга ферма или да са дадени на кланица.
С микроточките ще се намали количеството на кражбите. Крадците ще се замислят, преди да откраднат маркирани с микроточки животни, тъй като ще е много сложно да ги продадат.