Как да стане в домашни условия от диви дрожди

Умерените дози серен двуокис потискат или убиват всички плесени, бактерии и диви дрожди.

Това дава възможност алкохолната ферментация да протича с културни раси дрожди - чрез използване на предварително приготвен квас.

Приготвянето на квас от селекционирани културни раси дрожди в домашни условия не се практикува често, казваме на читатели, които искат да опитат.

Вместо с тях може по-бързо и удобно да пробват да си приготвят квас от намиращите се по гроздето дрожди.

Това става по следния начин:

Рецептата за у дома

3-4 дни преди гроздобера се набира добре узряло здраво грозде.

За 100 кг грозде са необходими 3 литра квас, който може да се получи от 6-7 кг грозде.

Ако очаквате добив от около 800 кг грозде - за него ще е необходим около 24 л квас.

Това количество квас ще се получи от около 60 кг грозде.

Набраното се смачква и мъстта се отделя.

Сулфитира се с 10 г серен двуокис за 100 литра.

В случая ще са необходими 2,4 г, които се съдържат в 50 мл серниста киселина.

Мъстта се налива в по-голяма тенджера или пластмасов бидон, покрива се с чист тензух и се оставя в помещение с температура около 22-23 градуса.

След 24-48 часа започва бавна ферментация, която постепенно се усилва.

Когато започне бурна ферментация квасът е готов и може да се използва

При положение че няма възможност да се приготви квас, засяване може да стане, като се ползва бурно ферментиращ материал от съсед, който е извършил по-рано гроздобера.

Количеството на кваса е 3 процента от общия обем на гроздовата каша (мъстта).

Повтаряме, че обикновено в домашни условия ферментацията протича без използване на квас.

При нормални условия след смачкване на гроздето е необходимо само сулфитиране с 5-6 г серен двуокис за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст.

В зависимост от температурата ферментацията на каша започва след няколко часа, а ферментацията на мъстта започва по-късно.

Съвет: Когато времето е студено, но гроздето е било здраво, серен двуокис може да се внесе направо във виното - след приключване на тихата ферментация.

Внимание: При ферментацията не бива да се внася серен двуокис, защото затормозява дрождите. За да функционират, те образуват в голямо количество алдехиди, които придават изветрял вкус на виното.