Алкохолната ферментация при производството на вино протича на два етапа, знаят вече всички производители в домашни условия. Тя е бурна и тиха.

Бурната продължава средно около 5-6 дни и се характеризира с наистина бурно отделяне на въглероден двуокис. Това създава илюзия, че мъстта или кашата врят.

През този етап се отделя голямо количество въглероден двуокис, който като по-тежък от въздуха заема ниските части в помещенията, наслоява се и представлява сериозна опасност за хората.

За избягване на нещастни случаи по време на тази бурна ферментация помещенията трябва да се проветряват и влизането в тях да става със запалена свещ.

Следете - ако свещта угасне, това показва, че помещението е наситено с въглероден двуокис и не бива да се влиза.

Първо трябва да се проветри и след това вече може.

Тихата ферментация за която пита читателката, продължава около 2-3 седмици. През този период се доразгражда останалото малко количество захар.

Домашните майстори знаят един трик - при долепване на ухото до съда трябва да се чува леко шумене. То се дължи на бавно отделящия се въглероден двуокис.

Във виното протичат редица физико-химични процеси, в резултат на които след приключване на тихата ферментация, то се избистря и придобива характерните вкусови качества на младо вино.