Фосфорът - отлична гаранция за стабилност и качество на добивите

16 ноември 2017
Растениевъдство
0
9018
1 2 3 4 5
 

При добро снабдяване на растенията с елемента се получава по-силен растеж на корените, ускоряване на растежа и плододаване, устойчивост към стресови условия

Проф. дсн Петко Иванов

Фосфорът е вторият по значение дефицитен хранителен елемент в земеделието след азота, с решаващо значение за величината и качеството на добива и почвеното плодородие. В съвременното земеделие фосфорното торене играе ключова роля поради няколко причини:

Участието му в редица решаващи жизнени процеси и функции в растенията: образуване на клетъчните ядра и деленето на клетките, предаване на наследствената информация, пренасяне на енергия и пр.

Чрез многостранните си физиологични и биохимични функции фосфорът повишава устойчивостта на растенията към стресови фактори (ниски и високи температури, суша, болести), балансира неблагоприятните ефекти на азотното торене и играе стабилизираща роля за получаване на сигурни, стабилни и качествени добиви.

Фосфорните суровини за производство на фосфорни торове (фосфорити) са ограничени и локализирани само на няколко места в света (Северна Африка, Русия, САЩ и др.) което обуславя нарастващ дефицит, голямо търсене и високи цени.

В резултат от бързото взаимодействие на разтворимите фосфорни торове с почвени компоненти (съединения на желязото и алуминия, карбонати, глини и др.), се образуват фосфатни съединения с понижена разтворимост и достъпност за растенията, поради което коефициентите на усвояване от торовете са много по-ниски от азотните торове.

Преди прилагането на системно торене практически всички почви са слабо запасени с достъпен фосфор за растенията, но при многогодишно системно торене в почвата се акумулират значителни и вариращи количества от т.н. остатъчни торови фосфати, с което се създава голямо разнообразие на почвите по отношение на запасеност, и в съответствие с това различна необходимост от фосфорно торене.

Индустрията за производство на фосфорни торове замърсява силно околната среда. Както дефицитът, така и излишъкът на фосфора в почвата води до дебалансирано минерално торене и влошава качеството на растителната продукция.

Многостранната роля на фосфора е свързана с участието му в редица важни и незаменими органични съединения: нуклеинови киселини, нуклеопротеини, фосфатиди, захарофосфати и пр.

В растенията

Съдържанието на Р2О5 варира и е много по-високо в зърното (0.7-2.0%) в сравнение с вегетативните органи. Износът на фосфор зависи от вида на културата и при високи добиви от житните култури е от 4 до 6 кг Р2О5 (2-3 пъти по-малък от този на азота). Усвояването на фосфор протича през цялата вегетация и както е при азота се преизползва от старите листа в младите и зърното.

При дефицит младите растения показват характерни симптоми - червено-виолетово оцветяване на стъблата и периферията на листата, дребнолистие и предварително опадане на листата.

При добро снабдяване на растенията с фосфор се получава по-силен растеж на кореновата система, ускоряване на растежа и плододаване, устойчивост към стресови условия (особено на ниски температури), устойчивост на болести и полягане, подобряване качеството, повишаване трайността при съхранение, подобряване жетвения индекс и др.

В почвата

Общото съдържание на фосфор (Р2О5) е ниско, но варира в широки граници (от 0.050 до 0.200%) и зависи от материнската скала, насоката на почвообразователния процес и предварителното торене. В льосовите черноземи е по-високо от това на почвите, развити върху варовици, глини и пясъци.

По-голямата част от почвения фосфор е във форма на неорганични фосфати, свързани с със съединения на калций, алуминий и глинестите минерали. Останалите около 30-40% са свързани с органичното вещество на почвата.

С напредване процесите на почвено излужване и деградиране (от карбонатните и типични черноземи към сиви горски почви), заедно с понижаването на рН (вкиселяване на почвите) стават характерни трансформации на фосфора по почвения профил, изразяващи се в намаляване на фосфора в повърхностните хоризонт за сметка на по-дълбоките слоеве и превръщане на калциевите фосфати в железни и алуминиеви.

Снабдяването на растенията с фосфор зависи не толкова от общите му запаси в почвата, а предимно от наличието на леснодостъпни или усвоими почвени фосфати, чието ниво се определя предимно от историята на предшестващото торене.

Баланс на фосфора

Балансът на фосфора в земеделието е по-стабилен от този на азота. Основните пера на разход са износа с реколтата, възможните загуби чрез износ на почвена маса с ерозията и трайното фиксиране в недостъпна за растенията форма. Измиване на фосфор в подорните хоризонти не става. За сметка на това водоразтворимият торов фосфор от суперфосфата бързо се трансформира в по-слабо достъпни и частично недостъпрни за растенията фосфати.

Износът на фосфор с реколтата е 2-3 пъти по-нисък от този на азота и калия.

Същевременно коефициентите на усвояване от растенията са много по-малки поради превръщането на торовия фосфор в слаборазтворими съединения. В зависимост от почвите и нормата на торене тези коефициенти са в границите на 5 до 20% от торовата норма в годината на торенето. За да се компенсира по-ниският коефициент на усвояване, се препоръчва бедните и слабо запасени с усвоим фосфор почви да се торят с норми, които надвишават 2-3 пъти биологичния износ с реколтата. При такова торене става системно обогатяване на почвата с остатъчни торови фосфати, с което се подобрява съдържанието на достъпен за растенията фосфор и намалява необходимостта от торене. При почви с добра запасеност се преминава към т.н. поддържащо торене с норми, които съответстват на реалния износ с реколтата или торенето се изключва.

Вследствие на многогодишното системно торене до 1990 г. почти всички почви бяха обогатени в различна степен с достъпен за растенията фосфор, при наличието на много голямо разнообразие (от 3-4 до 15-20 и повече мг Р2О5/100 г почва). Това се дължи както на нееднаквото торене, така и на различните свойства на почвите Тежките глинести почви с кисела реакция свързват по-здраво торовия фосфор и обогатяването им с достъпни за растенията фосфати става по-бавно и с по-голям разход на торове. Леките песъчливи почви се обогатяват по-бързо и с малък разход на торов фосфор.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
1206
0

Това се доказа в много стопанства  в България през 2017 година Какво представлява ПАНАМИН АГРО, това попитаха много фермери на страниците на в."Български фермер" заради факта, че са чували за него,

1719
0

При царевицата имаме няколко нови хибриди в група 300 по ФАО, коментира Иван Костадинов, продуктов мениджър на Пионер. Единият е Р9363 – 340 по ФАО, който ще замести много добре познатия Р9578,

3330
0

. Почвата задържа 3 пъти повече въглерод от атмосферата и може да ни помогне за омекотяване на климатичните промени. . 815 милиона души в света са осигурени с храни и 2 милиарда не са осигурени,

927
0

Няма опасност за посевите в Добричко. Снегът и студът няма да повредят есенциите, категоричен е Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Още преди студовете пшеницата и ечемика са

4491
0

Идва ли краят на проблемните плевели в посевите с културни растения? По проблема работят швейцарски инженери, които създадоха робот, който разпознава плевелите безпогрешно.

Още от Фермер
1350
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1602
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

7659
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.