Фосфорът - отлична гаранция за стабилност и качество на добивите

16 ноември 2017
Растениевъдство
0
10449
1 2 3 4 5
 

При добро снабдяване на растенията с елемента се получава по-силен растеж на корените, ускоряване на растежа и плододаване, устойчивост към стресови условия

Проф. дсн Петко Иванов

Фосфорът е вторият по значение дефицитен хранителен елемент в земеделието след азота, с решаващо значение за величината и качеството на добива и почвеното плодородие. В съвременното земеделие фосфорното торене играе ключова роля поради няколко причини:

Участието му в редица решаващи жизнени процеси и функции в растенията: образуване на клетъчните ядра и деленето на клетките, предаване на наследствената информация, пренасяне на енергия и пр.

Чрез многостранните си физиологични и биохимични функции фосфорът повишава устойчивостта на растенията към стресови фактори (ниски и високи температури, суша, болести), балансира неблагоприятните ефекти на азотното торене и играе стабилизираща роля за получаване на сигурни, стабилни и качествени добиви.

Фосфорните суровини за производство на фосфорни торове (фосфорити) са ограничени и локализирани само на няколко места в света (Северна Африка, Русия, САЩ и др.) което обуславя нарастващ дефицит, голямо търсене и високи цени.

В резултат от бързото взаимодействие на разтворимите фосфорни торове с почвени компоненти (съединения на желязото и алуминия, карбонати, глини и др.), се образуват фосфатни съединения с понижена разтворимост и достъпност за растенията, поради което коефициентите на усвояване от торовете са много по-ниски от азотните торове.

Преди прилагането на системно торене практически всички почви са слабо запасени с достъпен фосфор за растенията, но при многогодишно системно торене в почвата се акумулират значителни и вариращи количества от т.н. остатъчни торови фосфати, с което се създава голямо разнообразие на почвите по отношение на запасеност, и в съответствие с това различна необходимост от фосфорно торене.

Индустрията за производство на фосфорни торове замърсява силно околната среда. Както дефицитът, така и излишъкът на фосфора в почвата води до дебалансирано минерално торене и влошава качеството на растителната продукция.

Многостранната роля на фосфора е свързана с участието му в редица важни и незаменими органични съединения: нуклеинови киселини, нуклеопротеини, фосфатиди, захарофосфати и пр.

В растенията

Съдържанието на Р2О5 варира и е много по-високо в зърното (0.7-2.0%) в сравнение с вегетативните органи. Износът на фосфор зависи от вида на културата и при високи добиви от житните култури е от 4 до 6 кг Р2О5 (2-3 пъти по-малък от този на азота). Усвояването на фосфор протича през цялата вегетация и както е при азота се преизползва от старите листа в младите и зърното.

При дефицит младите растения показват характерни симптоми - червено-виолетово оцветяване на стъблата и периферията на листата, дребнолистие и предварително опадане на листата.

При добро снабдяване на растенията с фосфор се получава по-силен растеж на кореновата система, ускоряване на растежа и плододаване, устойчивост към стресови условия (особено на ниски температури), устойчивост на болести и полягане, подобряване качеството, повишаване трайността при съхранение, подобряване жетвения индекс и др.

В почвата

Общото съдържание на фосфор (Р2О5) е ниско, но варира в широки граници (от 0.050 до 0.200%) и зависи от материнската скала, насоката на почвообразователния процес и предварителното торене. В льосовите черноземи е по-високо от това на почвите, развити върху варовици, глини и пясъци.

По-голямата част от почвения фосфор е във форма на неорганични фосфати, свързани с със съединения на калций, алуминий и глинестите минерали. Останалите около 30-40% са свързани с органичното вещество на почвата.

С напредване процесите на почвено излужване и деградиране (от карбонатните и типични черноземи към сиви горски почви), заедно с понижаването на рН (вкиселяване на почвите) стават характерни трансформации на фосфора по почвения профил, изразяващи се в намаляване на фосфора в повърхностните хоризонт за сметка на по-дълбоките слоеве и превръщане на калциевите фосфати в железни и алуминиеви.

Снабдяването на растенията с фосфор зависи не толкова от общите му запаси в почвата, а предимно от наличието на леснодостъпни или усвоими почвени фосфати, чието ниво се определя предимно от историята на предшестващото торене.

Баланс на фосфора

Балансът на фосфора в земеделието е по-стабилен от този на азота. Основните пера на разход са износа с реколтата, възможните загуби чрез износ на почвена маса с ерозията и трайното фиксиране в недостъпна за растенията форма. Измиване на фосфор в подорните хоризонти не става. За сметка на това водоразтворимият торов фосфор от суперфосфата бързо се трансформира в по-слабо достъпни и частично недостъпрни за растенията фосфати.

Износът на фосфор с реколтата е 2-3 пъти по-нисък от този на азота и калия.

Същевременно коефициентите на усвояване от растенията са много по-малки поради превръщането на торовия фосфор в слаборазтворими съединения. В зависимост от почвите и нормата на торене тези коефициенти са в границите на 5 до 20% от торовата норма в годината на торенето. За да се компенсира по-ниският коефициент на усвояване, се препоръчва бедните и слабо запасени с усвоим фосфор почви да се торят с норми, които надвишават 2-3 пъти биологичния износ с реколтата. При такова торене става системно обогатяване на почвата с остатъчни торови фосфати, с което се подобрява съдържанието на достъпен за растенията фосфор и намалява необходимостта от торене. При почви с добра запасеност се преминава към т.н. поддържащо торене с норми, които съответстват на реалния износ с реколтата или торенето се изключва.

Вследствие на многогодишното системно торене до 1990 г. почти всички почви бяха обогатени в различна степен с достъпен за растенията фосфор, при наличието на много голямо разнообразие (от 3-4 до 15-20 и повече мг Р2О5/100 г почва). Това се дължи както на нееднаквото торене, така и на различните свойства на почвите Тежките глинести почви с кисела реакция свързват по-здраво торовия фосфор и обогатяването им с достъпни за растенията фосфати става по-бавно и с по-голям разход на торове. Леките песъчливи почви се обогатяват по-бързо и с малък разход на торов фосфор.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
621
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

4095
0

Всички по големи на възраст българи помнят, че в района около град Златица едно време се ширеха само индустриални мощности... Но днес вече не е съвсем така, защото и в този край проходи фермерството,

8316
0

Борбата с болестите по овощните култури са предизвикателство за овощарите, които имат за цел да опазят овощните си насаждения от заболявания и получаването на сигурни високи добиви,

4464
0

Сравнително топлата зима последвана от студен период в края на февруари – началото на март, след това затопляне и сега - очаквано застудяване през следващата седмица,

2574
0

Важно е да преценяваме обстановката на място и да реагираме адекватно Намаляват се рисковете от срив на реколтата Инж.агр. Евелина Маринова Тъй като зимата беше мека,

Още от Фермер
2259
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

3861
0

Всички знаем колко полезни са зеленчуковите и плодови сокове. Също така се знае и за полезността на билките, смесени с пресни сокове. Нека разгледаме някои зеленчукови сокове,

414
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

1710
0

Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел.

2277
0

Лондонският Гринуич парк беше буквално наводнен в неделя от дакели от всички възрасти и цветове. На масова разходка със своите стопани излязоха 1000 късолапи кучета, съобщи The Londog.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистите и щабът на националния отбор зарадваха децата от Центъра за настаняване от семеен тим в Разград. Те изненадаха с куп подаръци момчетата и момичетата, лишени от родителска грижа, на тренировъчната база на “Лудогорец”, където провеждат своята подготовка за контролата с Босна и Херцеговина.

Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната

Поднесе ѝ я почитател на съпруга ѝ по време на визитата на държавния глава в Йерусалим Съпругата на президента Румен Радев Десислава дава автограф върху книгата за съпруга ѝ “Петият президент” на авторите на “24 часа” Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Подава ѝ я представител на българската еврейска общност,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа