Жени Владинова
През ноември приключва брането на шафрана. Качеството му зависи от култивирането по правила, обработка, изсушаване и съхранение, които д-р Бойка Георгиева изисква от партньорите си да спазват стриктно. Ключът е добра теоретична подготовка и стриктно спазване на стандартите на фирмата. Затова всеки, който иска да се захваща с отглеждането му, трябва да знае, че и саденето е важно, но сушенето на шафрана е много деликатна работа
И ако се прави небрежно и както им е по-лесно, той губи голяма част от качествата си, а оттам и от пазарната си цена. И това лесно се доказва, защото всяка година, след като приключи беритбата (до края на ноември), а след това и сушенето на шафрановия минзухар, д-р Георгиева тества в лицензирана арбитражна лаборатория качеството му. Изследването включва химически състав, запрашеност, влажност. Изследва се микробиологична чистота и други важни показатели. И само когато резултатите са добри, може да се говори за висококачествен шафран.
Целия текст четете в новия брой на в. "Български фермер"
Коментари