Продукти: 600 г картофи, 50 г масло, 2 яйца, 2 суп. лъж. брашно, 1 суп. лъж. олио, 30 г гъби (пресни или сушени), 1 стрък пресен лук, 100 г сметана, галета

Приготвяне: Обелените и почистени картофи се сваряват. Водата се излива и се оставят да изпръхнат. Смачкват се на пюре и се прибавят 1 суп. лъж. масло, 2 жълтъка, 2 суп. лъж. брашно. Всичко много добре се разбърква и от получената кайма се оформят котлетите. Овалват се последователно в брашно и галета и се изпържват от двете страни в гореща мазнина.

Майсторлъкът е в гъбения сос. Ако използвате сушени гъби първо трябва да ги попарите с вряла вода. Измиват се добре и се накисват за 2 часа в студена вода. На слаб огън се варят за около час. Прецеждат се, като водата се запазва. Гъбите се нарязват на ивици. Ситно нарязаният лук се смесва с маслото и гъбите. Всичко заедно леко се запържва.

В друг тиган леко се запържва в масло брашното до получаването на светложълта смес. На тънка струйка, при непрекъснато бъркане, се прибавя водата от гъбите. Прибавят се и самите гъби. Сосът се оставя на слаб огън да поври 10-ина минути. Подправя се със сол и черен пипер. Преди да се свали от огъня се прибавя сметаната.

Картофените котлети се поливат със соса непосредствено преди да се сервират.