С ябълки

Продукти: 2 сладки средно големи тикви, 2 кг ябълки, 2 щипки индийско орехче, захар или мед - на вкус.

Приготвяне: Измийте старателно тиквите, разрежете наполовина, отстранете семките и със среза надолу ги поставете в тава за печене. Двете тикви едва ли ще се поберат едновременно в тавата, затова ги печете една по една последователно в предварително загрята до 180 градуса фурната в продължение на 30-35 минути. Казват, че ако тиквата се пече, а не се вари, сокът се получава по-ароматен. Периодично проверявайте дали тиквата е готова. Извадете и охладете. Сега можете да обелите кората и да нарежете тиквата на малки парченца. След това изберете най-удобния за вас начин да изкарате сока - можете да използвате сокоизстисквачка или да изстискате през няколко слоя марля. Обелете измитите ябълки, отстранете сърцевината със семената и изцедете сока от тях. В дълбока тенджера смесете ябълковия и тиквения сок, добавете останалите съставки на вкус и поставете на котлона. Изчакайте сока да кипне. Разлейте в чисти стерилизирани бутилки, затворете и съхранявайте на хладно място.

С моркови

Продукти: 3-4 кг тиква, 500-600 г захар, 3 чаши вода, 1,5 кг сладки сочни моркови, 20-30 г лимонена киселина.

Приготвяне: Подгответе тиква. Обелете кората, почистете семената и сърцевината. Нарежете на малки парченца. Моркови, добре измити, също се обелват. Нарежете морковите на тънки филийки или малки кубчета. Прехвърлете нарязаните зеленчуци в дълбока тенджера, сипете малко вода, така че да не загорят по време на готвенето и варете до омекване. Получената гъста смес се претрива през сито. Върнете обратно в тенджерата, където са се варили зеленчуците и изчакайте да кипне. Добавете захарта и лимонената киселина и оставете течността да ври още 5-10 минути. Разлейте сиропа в приготвените бутилки, затворете и оставете да изстине.

Не е задължително да се придържате строго към посочените количества захар и лимонена киселина, а се доверете на вашите вкусове и предпочитания.