Гергана Младенова

Ноември е подходящ за вкореняване на резници

Едно от хубавите качества на розите е, че се размножават лесно чрез резници. Голяма част от розовите храсти, които се предлагат в търговската мрежа (да не кажем всички, са присадени на дива подложка. Смята се, че тя усвоява по-добре хранителни вещества и вода от по-дълбоки почвени слоеве. И това е така, но не малко сортове се представят добре и на собствен корен.

В любителското размножаване на рози не се практикува присаждане на чужда подложка. Вкоренените растения се развиват също, толкова добре, колкото и купените.

Възможно е резници да се вкореняват през цялата година, но трябва да се създават специални условия. Най-подходящите срокове са рано напролет преди разлистването и през есента, когато розовите храсти се зазимяват, т.е.ноември- началото на декември в зависимост от метеорологичните условия. Процентът на вкоренените резници варира между 50 и 80 процента, дори 100.

Кои части се използват?

Най-лесно се вкореняват върхови резници - тези, които имат цвят или плодче. Те са се развили същата година и съдържат голямо количество хормони на растежа.

Резникът се отделя от майчиното растение с остър нож или ножица, като се внимава да не се смячка в зоната на отреза. Той се прави под ъгъл от 45р над пъпка от храста, която сочи навън.

Ако не се заложат за вкореняване веднага, резниците се съхраняват на хладно в плик, за да не засъхват. Оптимална влажност може да се поддържа, като се увият в мокър вестник. Така могат да престоят няколко дни, но не бива да се преохлаждат или прегряват.

Подготовка на резниците

Всеки резник се оглежда внимателно за наранявания, петна или вредиели. Съкращават се и двата края. От горния се отстранява цветът или плодчето до първия лист или възел със спяща пъпка. Долният край се прерязва под ъгъл от 45° под последното разклонение.

Дължината на резниците варира от 15 до 25 см в зависимост от дължината на междувъзлията. Всеки резник трябва да има 1-2 пъпки под почвената повърхност и 3-4 над нея. Доният край се почиства от листата и се ослепяват първите 1-2 пъпки, които ще са под почвеното ниво. Кората на резника в тази част се надрасква леко с ножица или ножче.

С вкоренител или без?

Може да си го приготвите вкъщи от върбови клонки

Опитните градинари са открили вкоренител, който работи добре за тях. Използват го при размножаването на много растения.

Вкоренителят представлява прах или течна субстанция, в която се съдържат хормони на растежа и други вещества. Те спомагат бързото калусиране на тъканите и последващо развитие на коренчета. В зависимост от разфасовката цената е около 10- 12 лв. за 50 гр. Препаратът няма срок на годност и може да се използва за всякакви растения.

Един алтернативен метод за получаване на вкоренител може да се изпробва вкъщи. Всички знаем колко лесно и бързо се вкореняват върбови клонки.

Нарязани и навързани в снопче, те се потапят в съвсем малко количество вода, колкото да облее всички долни отрези. Клонките престояват във водата едно денонощие и отделят въпросния хормон на растежа в нея. После се изхвърлят, а във водата се потапят розовите резници за час-два.

Методи за вкореняване

Директно в градината

Подготвя се ямка с не много голяма дълбочина. Ако резниците са много, е по-удобно да се използва бразда. Всеки резник се полага в почвтата и се притиска добре. Ако се вкореняват различни цветове, добре е да се надпишат. Това важи и за различните видове рози - храстовидни, влачещи, чаени и т.н. След покриването с почва се полива обилно и всеки резник се покрива с буркан, шише или се изгражда тунелче с полиетилен. Целта е да се създаде по-висока влажност и да се поддържа по- висока температура около резниците. Покритието се отстранява в топли слънчеви дни, за да се проветряват младите растения. В зависимост от метеорологичните условия резниците се вкореняват за 4 до 6 седмици. Рано напролет, когато пъпките набъбнат, покритието се отстранява.

На закрито във влажен пясък

Този метод се прилага при лози, когато се облагородяват, и при овошки понякога. В сандък или друг съд с подходящи размери се поставя влажен пясък. Резниците се нареждат внимателно в редици и се покриват до първи-втори възел. Сандъкът се държи в хладно помещение, в което прониква светлина. Поддържа се температура от 4 до 8-10рС, а влажността - чрез овлажняване на горния почвен слой. Методът се използва в райони с много тежки зими.

Вкореняване в картоф

Интересен метод, който може да се приложи дори в стайни условия и да се наблюдава процесът. В картофа се издълбава дупка с диаметър, сходен на този на резника. Желателно е в нея да се посипе малко канела, която ще предотврати гъбни заболявания. Не бива обаче да се прекалява, защото канелата има и свойството да засушава тъканите. Резникът се забожда в подготвения отвор и се притиска добре. За поддържане на влажността може да се постави в плик с цип или да се покрие с буркан или друго. Вкореняването се е случило,когато резникът не може да се извади от картофа.

Недостатък или може би бонус е, че при засаждане на постоянно място освен рози се развиват и картофи, ако очичките на клубена не са били ослепени напълно.

Резници във вестник

У нас този метод не е много известен. Резниците се връзват в снопче. Задължително се използва вкоренител. Вестниците се намокрят обилно и в тях хубаво се завиват резниците. Получва се влажна капсула. Цялото вързопче се поставя в няколко торбички, които просто се намотават без да се завръзват. Целта е да не се изпарява влагата от вестниците. След 2 седмици се проверява за калус и дали няма нужда от намокряне. Не е изключено да се получи загниване. След още 2 седмици би трябвало да е започнало развитие на малки коренчета. На шестата седмица резниците могат да се засадят в самостоятелни саксийки или директно в градината, ако времето го позволява.

С всички тези методи успешно се вкореняват градински рози от всякакъв вид. Малко са най-новите сортове, които имат слаба растежна сила и не дават добри резултати на собствен корен. Дори с рози от букет се вкорняват здрави и силни растения, така, че си заслужава да се опита. Когато откриете своя метод на вкореняване ще имате възможността по най-евтин начин да превърнете градината си в рай (а защо не и балкона). И не забравяйте - цветята обичат хората.