И да се унищожават, а бактерията причинител е в почвата

Дукена Жолева

Бактериалният рак по лозата се причинява се от бактерията Agrobacterium tumefaciens.

Патогенът образува меки, бледожълти, тумори със зърнеста структура по корените, кореновата шийка, главината, плодните пръчки и др.

Те впоследствие се втвърдяват, некротират и загниват. Туморите обаче бързо нарушават сокодвижението и нормалното протичане на физиологичните процеси при лозата, изтощават растенията, а след като загният са източник на зараза

Нападнатите от бактериален рак лози са с понижена студоустойчивост и краткотраен живот.

Бактерията причинител на бактериалния рак се намира се в почвата и в растителните остатъци.

При благоприятни условия - влажна среда и pH повече от 4,4 може да запази жизнеността си повече от 2 години.

Лозарите трябва да знаят, че тя издържа въздействието на ниски отрицателни температури до минус 32°С

Стойности между 20-27 С са оптимални за развитието на патогена. В суха почва бактерията запазва жизнеността си до 3-4 месеца. В среда с рН от 4,4 до над рН 8 патогенът се инактивира.

Болестта се разпространява чрез заразен посадъчен материал

Това става най-вече при извършване на резитби и присаждане, а също така и чрез разрушаващите се тумори.

При разпадане и разпрашаване на туморите бактериите се разпръскват и заразяват съседните лози. Те проникват в растенията през рани и през вегетацията се разпространяват до всички части на лозата.

Лекарства още не са регистрирани

От изключително важно значение са профилактиката и добрата агротехника

Ефикасни препарати за борба срещу бактериалния рак по лозата не са регистрирани. За редуциране разпространението на болестта от изключително важно значение са профилактиката и добрата агротехника.

В агротехниката едно от най-важните неща е балансирано торене с калиеви и фосфорни торове

Нападнатите от патогена лози трябва да се изкореняват и унищожават.

Резитбите в лозовите масиви трябва да се провеждат през периода на дълбок покой.

Използваните инструментите задължително да се дезинфектират - това може да стана с белина, калиев перманганат, спирт за горене и др.

Внимание!

При създаване на лозови насаждения трябва да се използва проверен, здрав посадъчен материал.

Устойчиви сортове лози на бактериален рак са Ркацители, Мискет Отонел, Пино гри, Италиански ризлинг и др.

Това са сортовете, които се смятат за относително устойчиви на бактерията на бактериалния рак.

Болестта се разпространява обаче най-масово чрез заразен посадъчен материал.
Болестта се разпространява обаче най-масово чрез заразен посадъчен материал.
Здравият посадъчен материал е най-важното, за да не си навлечете заразата в двора или на лозето
Здравият посадъчен материал е най-важното, за да не си навлечете заразата в двора или на лозето