От дюли с кисел и едновременно сладък вкус, напомнящ и ябълка и круша, може да се получи много ароматно вино, вкусно за зимните вечери.

От тези плодове могат да станат и пенливи, и ликьорни и десертни вина, умерено силни, рафинирани и приятни на вкус.

Дюлята запазва всичките си полезни и лечебни свойства, а вкусът зависи от зрелостта на плодовете и рецептата, която сте избрали.

Как да подготвим плодовете

За домашно вино всякакви сортове от този плод са подходящи, но японската дюля е особено вкусна и ароматна.

Независимо от начина, който избирате, ще ви трябват узрели и сочни плодове и даизчакатеобраните плодове да достигнат своята зрялост - тогава стават по-ярки, омекват, стават сладки и ароматни, количеството танини и пектин намалява значително.

Колко време да оставя дюлята след прибиране?

Това ни попита читател наскоро.

Отговорът е, че ранните сортове са готови за преработка след две седмици, а късните плодове се нуждаят от повече време - поне два месеца.

През това време се съхраняват по същия начин както ябълките - в мазето, и да не се допират един до друг.

Една стара рецепта за вино

Плодовете се чистят от семките, рендосват се, слагат се в съд и се кипват в продължение на 15 минути. След това дюлите се заливат с вряла вода и се оставян на топло място в продължение на четири дни. При 3 кг дюли обикновено се слагат 4 литра вода.

Получената мъст се филтрира и се прибавят към нея 1 кг захар, 5 г винена мая, коричка и сок от 3 средни лимона и се оставя да ферментират.

Процесът на ферментация се смята за завършен когато мехурчетата престанат да се образуват на повърхността, течността става по-лека и на дъното се появява утайка. Обикновено това отнема три дни.

След това течността се филтрира внимателно през ленено платно, изсипва се в съдове - добре запушени и оставени в продължение на дълго време.

След това вино може да се бутилира и да се остави да узрее още 2-3 месеца в прохладна стая. Някои домакини обаче незабавно го изсипват виното в бутилки и ги слагат на тъмно място за постоянно съхранение. Колкото по-дълго виното стои, толкова по-силно и вкусно става.