През ноември овощните култури вече се подготвят за презимуване и са в състояние на относителен покой. Условията на средата стават все по-неблагоприятни и голяма част от неприятелите и причинителите на болестите също преминават в неактивна форма.

В растителните остатъци зимуват много вредители. В овощните градини те са потенциален източник на зараза от редица болести и неприятели: струпясване по ябълка и круша; кафяви листни петна по дюля и круша; церкоспороза; черно гниене по семкови; ябълков цветопробивач; плодови оси; бадемов семеяд; черешова муха.

Третирането сега е препоръчително

Ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напръскат обилно с 5% разтвор карбамид или с 1,5% фолиарел N. Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването. Желателно е да се третират и окапалите около дърветата листа.

В края на листопада прасковените, кайсиевите, черешовите и бадемовите насаждения трябва да се пръскат с 2% бордолезов разтвор за борба със сачмянката и инфекционната апоплексия.

За предпазване на овощните култури от зимните студове, за унищожаване на лишеите и мъховете, за отблъскване на миризливия дървесинояд и дървесницата, ствола и дебелите клони на дърветата се намазват с 20% варна каша към която се прибавя малко глина.

Есенно засаждане на овошки

Предстои есенното засаждане на овощни дървета. Сега е моментът градинарите, които ще засаждат нови фиданки, да изберат най-подходящите видове и сортове за своята градина. Препоръчително е и предварително да се изкопаят посадъчните ямки, както и да се осигурят минерални и органични торове.