Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган поиска от страните членки на ЕС да активизират своите национални планове за интегрирана растителна защита.

За сведение - интегрираната растителна защита включва целенесочено поддържане популациите на вредните видове на такова ниво, при което те не нанасят икономическа вреда, без да се преследва пълното им унищожаване. Нивото или прагът на вредност трябва да се определя за всяка конкретна агроекосистема, на основата на данни за числеността на вредните организими и загубата на добива, както и на знания за абиотичните и биотичните фактори, влияещи върху взаимодействието между културните растения и вредните видове.

Искането стана на заседание на аграрните министри от общността в Брюксел, където беше обсъждано използването на химикали за растителна защита и свободната търговия с аграрна продукция.

Според agrarheute.com по време на форума комисарят по земеделие Хоган е настоял още при предстоящите промени в ОСП да се дискутира специално т.нар.

устойчива употреба на химикалите

На първо време това означава отделните страни членки да активизират планове за интегрирана растителна защита и същевременно да включат засилен контрол върху употребата на препарати, но с предимство на биопрепарати.

Съветът на министрите на земеделието е обсъдил и въпроса с експорта на аграрна продукция от ЕС и състоянието на преговорите за сключване на зони за свободна търговия.