През есента рапични посеви се нападат от редица неприятели още от поникването, което е проблем и за по-нататъшното развитие на растенията.

В края на октомври и началото на ноември трябва да се следи за появата и плътността на вредни насекоми - като например кръстоцветните бълхи, които първи заселват и атакуват новопоникналите растения на рапицата. Тук попадат всички видове бълхи, едни от които вредят по котиледоните и листата, а други - по корените и стъблата.

След поникването рапицата може да бъде нападната и от рапичната стъблена бълха или оса - блестящо черно бръмбарче, голямо около 4 мм. В началото на ноември, след падането на валежи, макар и не интензивни, се заселва в новопоникналите рапични посеви. То отлага яйцата си около коренчето на растението. Излюпените ларви се вгризват в тях, презимуват и през пролетта минават в стъблото и по главния нерв на листа и нанасят вреда.

Кои са основните неприятели по рапицата през есента, ще прочетете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 9 ноември.