Те обичат да са нашироко

За дискуса ви трябва просторен аквариум, не по-малък от 200 литра. Хубаво е съдът да е висок и добре оборудван с филтър и нагревател. За пълноценния живот на дискуса в аквариум е необходима редовна смяна на водата и правилно хранене.

Храната също трябва да бъде качествена: осигурете му готови храни, ларви, тубифекс. Дискусът лесно привиква към комбинираната храна. Не бива да се храни еднообразно, защото привиква и след това трудно приема друга храна.

Барбусът е стадна рибка и отглеждането й става в група, не по-малка от 10 екземпляра и в аквариум над 60 литра. Отглеждането им в по-малък аквариум води до загуба на размножителната способност. Аквариумът трябва да е добре залесен с растения, да се осигурят по-тъмни места за криене на рибата, защото тя е страхлива.

За скаларията ви трябва аквариум, не по-малък от 80 литра и не по-нисък от 40 сантиметра. Трябва да е добре залесен с широколистни растения и направени няколко укрития. В съда също не трябва да има агресивни и динамични риби, като барбуси, защото тези риби закачат скалариите заради дългите перки.

Може да храните скалариите с жива, замразена или суха храна, например: тубифекс, дафния, люспи, гранули, артемия и други.

Всички видове аквариумни рибки данио се отглеждат горе-долу по един и същи начин. За тях е характерно, че не изискват много усилия.

Много са атрактивни, ако се отглеждат по 5-6 или повече рибки в един аквариум, защото се движат заедно и енергично. Не ви е нужен много голям съд, около 20-30 л са достатъчни за отглеждането на 6-7 или повече рибки данио. Температурата на водата трябва да е от 22 до 26 градуса.

Мъжката рибка данио се различава от женската по това че има по-ярки цветови и по-малко изразено коремче. Данио обичат храни от животински произход - тубифекс, артемия, дафния, както и суха храна - люспи, пелети.

Барбусът е стадна рибка и се отглежда по няколко в аквариума
Барбусът е стадна рибка и се отглежда по няколко в аквариума
Скаларията обича да се крие
Скаларията обича да се крие
Има различни видове рибки данио, но всички обичат храна от животински произход
Има различни видове рибки данио, но всички обичат храна от животински произход