Черният пипер, наричан още “краля на подправките", е една от най-използваните подправки в света. Основен алкалоид в зърната е пиперинът. На него се дължи парливият, “огнен” вкус.

Ново проучване на учени от Южна Корея доказва, че пиперинът стопира образуването на нови мастни клетки. Според Уей-Хюн Парк от университета Сейджонг в Сеул пиперинът инхибира диференциацията на мастните клетки. Това го прави идеален при лечение на затлъстяването и свързаните с него заболявания.

Традиционната медицина на източните народи, а и по нашите ширини, използва качествата и свойствата на черния пипер в продължение на векове. Подправката се използва още при холера, диария и други стомашночревни заболявания.

Известно е, че пиперинът има благоприятен ефект, едва след като навлезе в кръвния поток.

С компютърни програми и лабораторни изследвания учените успели да определят точния механизъм на действие на пиперина на молекулярно ниво.

Всъщност се оказва, че той влияе на генната експресия на мастната тъкан. Изследванията показали, че съединението засяга процеса на образуване на гените на мастните клетки.

Доскоро много диетолози бяха анатемосали пипера и той бе категорично изключван от почти всяка диета, тъй като се вярва, че той “отваря” апетита. Последните проучвания обаче показват, че консумацията на черен пипер не винаги води до увеличаване на теглото, а напротив - когато се използва правилно, той дори може да помогне в борбата срещу наднорменото тегло.