Угоителният период обхваща времето, през което свинете увеличават живата си маса от 25-30 до 100-110 кг.

Съвременните породи и хибриди свине растат бързо и достигат този прираст до 6,5-7,5-месечна възраст при разход 3-3,5 кг фураж за 1 кг. Потребностите на животните от хранителни вещества се променят с размера и състава на прираста им. Младите животни в началото на угояването образуват относително повече белтъчини. Костната тъкан също нараства по-интензивно в по-ранна възраст. С напредване на възрастта се увеличава делът на мазнините и се намалява водното съдържание в трупа.

От гледна точка на храненето угоителният период се разделя на два периода - От 30 до 60 и от 60 до 100-110 кг жива маса.

За първата половина на угоителния период се предвижда по-високо съдържание на протеин и минерални вещества (калций и фосфор) в дажбите в съответствие с по-високите потребности на по-младите животни в това отношение.

Изборът на фуражите зависи от потребностите на животните от хранителни вещества, като се отчита и специфичното влияние на някои фуражи върху качеството на месото, а също така и върху икономическите показатели.

От житните зърнени фуражи ечемикът е с най-голямо значение при угояване поради благоприятното му влияние върху качеството на месото. До голяма степен това се отнася и за пшеницата. Количеството на царевицата обаче в дажбите трябва да се ограничава, особено през втората половина на угояването до 50%, за да не се допусне влошаване на качеството на месото.

При угояването се използват и храни от животински произход (месокостно и рибено брашно), различни видове шрот (слънчогледов, соев и др.), пшенични трици, люцерново брашно, минерални храни (креда, дикалциев фосфат), витаминни премикси, синтетични аминокиселини (лизин, метионин) и др.