Бункер в Лондон от времето на Втората световна война, разположен в района на Клапхъм, стана градска подземна ферма, която осигурява пресни зеленчуци и зелени подправки за най-добрите магазини и скъпи ресторанти на британската столица.

Бункерът, който по време на войната можел да приюти до 8000 човека, се състои от два големи тунела. Идеята била някога да станат продължение на метрото. Това така и не се случило и подземното укритие останало неизползвано в продължение на 70 години, докато двама предприемачи – Стивън Дрин и Ричард Балард – не започнали да отглеждат броколи, зелен грах, босилек, кориандър и копър.

Фермата се намира на 33 метра под земята, а отглеждането на растенията става по метода на хидропониката. Хранителен разтвор заменя почвата.

Важно предимство на подземната ферма е постоянната температура и отсъствието на насекоми-вредители. Единствен проблем пред разработващите фермата е осветлението. В подземните тунели няма естествена светлина. Затова те се осветяват от розови светодиоди, които придават футуристичен вид на помещенията. Интензивността на осветяване периодично се променя. По думите на Стивън Дрин, създаването на такива ферми ще позволи да се задоволи растящото търсене на пресни зеленчуци.