Важно е да познаваме коя е узряла и вкусна

В суров вид тиквата придава на ястията лекота и свежест, а когато се изпече се получава ястие с превъзходен аромат.

Тиквите са най-различни - сладки или с по-тръпчив вкус. Ето защо е много важно да се подберат подправките и блюдата, с които да се съчетае.

Как да изберем?

Дребните, много ярки и красиви тикви са по-скоро декоративни. Те не са вкусни. Трапезната и вкусна тиква не е задължително да е в ярки цветове. Тя може да е белезникава и даже сиво-зелена. Колкото по-наситен е цветът на вътрешността, толкова е по-голямо съдържанието на витамин А. Дръжката на тиквата не трябва да е срязана. При зрелите плодове тя е достатъчно изсъхнала да се прекърши.

Ако продавачът ви разреши да пипате и прехвърляте плодовете, използвайте стар трик от времето на нашите баби. Вземете тънка метална пръчка - спица, и прободете тиквата. Ако шпилката влиза трудно и плавно, значи плодът е зрял, ако лесно влиза, тиквата е недозряла.

Как да съхраняваме?

Добре узрялата тиква на практика може да се съхранява цяла зима. Желателно е да бъде поставена на прохладно място. Ако нямате мазе или изба, и шкафът на остъкления балкон ще свърши работа. Подредете тиквите така, че около тях да има въздух. Не трябва да ги поставяте една върху друга. От време на време проверявайте плодовете. Ако по време на транспортирането някъде са чукнати или наранени, те може да започнат да се развалят.

Как да я обелим?

Когато кожата на тиквата е прясна и мека, тя се чисти лесно и бързо с помощта на нож или картофобелачка.

Когато обаче тя е изсъхнала и загрубяла, може да нарежете тиквата на парчета и да я изпечете без да белите.

Ако все пак ви е нужен плодът в суров вид, нарежете на парчета и с остър нож върху дъска обелете.

Понякога можете да използвате и ренде. Настържете меката част, а кората ще остане в ръката ви.