Разточват се кори и се навиват на руло
Необходими продукти: 600 г брашно, чаена чаша вода, 1-2 супени лъжици олио, сол.
За плънката: Килограм и половина тиква, 200 г захар, 100 г галета, 100 г орехови ядки, чаена чаша олио, пакетче канела.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява, прибавят се солта, водата и олиото и се замесва гладко тесто. Накъсва се на малки топки, които се намазват с олио и се покриват с влажна кърпа. Остават се на хладно за около половин час.
Обелената тиква се настъргва на едро ренде и се задушава с малко мазнина, докато омекне. Прибавят се захарта, галетата, канелата, счуканите орехи и всичко се разбърква много добре.
Тестените топчета се разточват на тънки кори и се намазват с мазнина. Наръсват се с тиквата, навиват се на рула и се подреждат спираловидно в кръгла тавичка, намазана с олио.
Тиквеникът се поръсва с мазнина, намазва се с разбито яйце и се пече в умерена фурна, докато се зачерви.
Коментари