Датската компания, която е лидер на пазара в повече от 100 страни по света, представи новите си модели от серия М plus за Агритехника 2017

Ася Василева, наш спец. пратеник в Билунд, Дания

Те са блестящи, с модерен дизайн, добре изпипани, многофункционални и надеждни. Прости и изискани на външен вид, но високотехнологични отвътре. Имат модулна конструкция и могат да стават по-големи или по-малки според желанието на потребителя.

Синоним са на безупречно скандинавско качество и се произвеждат близо до датския град Билунд. И въпреки, че не става дума за прочутото “Лего”, любимо на малки и големи, както може да си помисли някой, тороразпръскващите машини на Bogballe са също толкова популярни сред земеделците от цял свят.

Може да ги срещнете в повече от 100 страни. Защото, въпреки че всяка страна си има специфични условия на земеделие, навсякъде фермерите търсят прецизно и внимателно внасяне на торовете, независимо дали става дума за обикновено торене или такова с помощта на GPS технологии. За тях изборът на торовнасяща машина Bogballe е сигурно решение за ефективно и икономически целесъобразно внасяне на скъпите торове, толкова важно за бъдещата добра реколта.

Заводът на Bogballe се намира близо до датското градче Билунд, както и този на конструкторите “Лего”. Имах шанса и удоволствието да го посетя в компанията на Митко Желязков, търговски директор на Булагро Машини, официален вносител на бранда за България, сервизния мениджър Денислав Александров и продуктовия специалист Диан Петков. Признавам, че останах много впечатлена от това посещение. Била съм в много други заводи на различни производители на земеделска техника. Заводът на Bogballe обаче ще остане в съзнанието ми като един от най-добрите, които съм имала късмета да посетя.

От пръв поглед впечатление прави безупречната чистота, която подхожда повече за научна лаборатория. Удивлява безкрайното внимание, което се обръща на всеки детайл от производството.

Ето само някои от нещата, които не съм срещала на друго място:

Готовата продукция се складира на закрито, за да не се развали търговският ѝ вид. Впрочем, тук машините се произвеждат предварително, а не след поръчка от клиент. Така че когато такава дойде, фермерът може да получи машината си още същата седмица. Рисково за производителя, но много удобно за клиентите. Мястото за товарене на машините на камионите също е на закрито. Направено е, за да може те спокойно и безопасно да се подредят дори в студените датски зими и така да се избегнат неприятни транспортни дефекти. Преди да се боядиса всяка част старателно се обработва 7 пъти в специални машини, за да се отстранят остатъците и всякакви следи от масло и други замърсявания. Така се гарантира перфектното качество на боята. Това е нещо, което не се прави никъде другаде. А че действа, показват ежедневните тестове, на които се подлагат частите за качеството на боядисването, симулиращи надраскване и поставяне за 101 часа в силно солена среда. След такъв тест, който за други би бил пагубен, при Bogballe боята е като нова.

По-голямата част от производството е роботизирано и в халетата срещаш роботи по-често, отколкото хора. В компанията разполагат с тестово хале с площ 600 кв. м, където се провеждат 3D тестове на стотици видове тор от цял свят, както и тестови халета за самите торачки, където те се подлагат на всички възможни видове екстеремни натоварвания, които трябва да преминат успешно, за да стигнат до клиентите. Както казват тук, малките неща имат голямо значение и отличават добрата торачка от останалите.

Всички тороразхвърлящи машини Bogballe имат модулна конструкция, което позволява много лесно да се увеличава обемът на бункера, според конкретните условия на работа. Комбинацията от неръждаема стомана с високоиздръжливо прахово боядисване на бункера осигурява висока устойчивост към корозия. Разхвърлящата система с реверсивно задвижване не изисква обслужване - в редуктора още на завода се поставя пожизнена смазка. Шасито Bogballe M-Trail позволява да се използва машина с голям обем на бункера с трактори с ниска мощност.

Нилс Ларсен, трето поколение собственик на компанията

казва, че за него е важно машините да са едновременно прости за обслужване, но и високотехнологични и прецизни. И разказа повече за компанията, която е специализирана изключително в производството на тороразхвърляща техника, а в страните от Скандинавието има над 95 на сто пазарен дял при този вид машини:

"Компанията е основана през 1934 г. от моя дядо. Аз съм начело вече 25 години. Фабриката ни е с площ над 20 000 кв. м, като 95 на сто от производството ни се изнася извън Дания.

Ние сме много високотехнологична компания. Почти цялото ни производство е автоматизирано и роботизирано. Произвеждаме само тороразпръскващи машини. Нашите машини работят в почти 100 страни от цял свят. В България от две години имаме много добър и силен вносител в лицето на Булагро Машини.

Нашата философия е да правим прости, но много умни машини. Внасянето на тор е много сложно само по себе си, но ние с цялото познание, с което разполагаме, го правим лесно и просто за фермерите.

Новите тороразпръскващи машини...

От 13-а стр.

При това те предоставят най-простите и икономични решения. Като например уникалната система Trend за торовнасяне на полосата за обръщане, системата за претегляне с напълно автоматично калибриране по време на движение, както и интерактивните параметри на настройките на калибратора ZURF. Торовнасящите машини от новата серия М имат бункери с ширина от 240 до 290 см и вместимост от 1250 до 5550 литра. Покрити са с прахова боя Flexi Coat, която е 30 пъти по-устойчива към корозията от традиционната течна боя, а всеки отделен елемент преминава 7 етапа на обработка и почистване преди боядисване.

Системата In-Centre се използва за нормално тороразпръскване в полето. Разпръскващите дискове се въртят един към друг, към центъра на тороразпръсквачката. По този начин се постига перфекно "4-двойно препокриване", което води до отлично разпръскване с разумен в полето толеранс.

Системата на теглене осигурява високо ниво на прецизност. Тя регистрира промените в дебита и регулира клапаните автоматично при движение. Следователно количеството използван тор е прецизно контролирано, което осигурява оптимална употреба. За окрайчване се използва системата off-centre. Единствената настройка е да се промени посоката на въртене на дисковете. Тази система осигурява перфектно разпръскване на тора към границата на полето или опционално от границата му.

Тороразпръсквачките Bogballe със система за теглене, оборудвани с интегриран интелигентен контрол, постоянно правят замервания в движение, също и при работа по наклонени терени. Интелигентният софтуер работи нон-стоп със сигнали от системата за теглене, следящи съдържанието на бункера, като на базата на тази информация се извършват напълно автоматични калибровки по време на движение. По този начин се постигат оптимална точност и прецизно количество. А нормата на внасяне може да варира от 0 до 650 кг в минута!

Компютъризираните модификации с индекс W се отличават със съвременен дизайн. Тяхната вътрешна вместимост е преразпределена в надлъжно направление, за да може габаритите на навесването да не излизат извън задните колела на трактора.

И отново един малък, но много полезен детайл - почистването на машината отвътре е изключително облекчено и ускорено. Просто трябва да пъхнете маркуча в специални отвори под махащите се светлинни табели. И няма нужда да се катерите никъде, за да почистите торачката отвътре. А такива детайли в машините са десетки, като например, специалните лед-светлини, които са напълно водоустойчиви.

Най-голямата

полунавесна торачка

в света е

Bogballe M60W plus

Вместимостта на торачката Bogballe M60W plus е 5550 литра и ширина на торовнасяне от 12 до 42 м. М-серията на торачките има здрава рама във вид на паралелограма с вградени датчици за наклон и вибрации. Датчиците позволяват да се следят и отстраняват всички нарушения, предизвикани от вибрации поради неравности на терена и при работа на склон. Нарушенията се компенсират с помощта на системата за автоматично дозиране. Машините могат да бъдат и в ISOBUS изпълнение или към съществуваща машина с компютър да се присъедини ISOBUS конвертор.

И досега всички торачки Bogballe с компютърен контрол можеше да поддържат функцията "променлива норма", съобразно карта на добива или на химическия състав на почвата. Новите модели вече могат да прилагат променливата норма и по протежение на работната ширина.

"Серия М е основната, която се продава в България, казва Митко Желязков. Сега вече тази серия е обновена и разширена. Основната новост е, че всеки модел има с по 500 литра по-голяма максимална товароподемност. Това означава, че и конструкцията на машините е вече променена. Това е първата разлика.

Другата е възможността да се разпръсква много по-голямо количество тор в минута - от 380 на 650 кг/мин.

Третата новост е, че може да имаме променива норма даже по продължение на работната ширина". Ако трябва да обобщим - торачки за супер професионалисти. Без компромиси на полето, където всяка грешка се плаща скъпо.

Собственикът на компанията Нилс Ларсен (вляво) лично обясняваше на всички присъстващи подробностите за новите машини
Собственикът на компанията Нилс Ларсен (вляво) лично обясняваше на всички присъстващи подробностите за новите машини
Митко Желязков, търговски директор на Булагро машини (вляво) и Майкъл Лонд, регионален мениджър на Bogballe определено са доволни от съвместната работа
Митко Желязков, търговски директор на Булагро машини (вляво) и Майкъл Лонд, регионален мениджър на Bogballe определено са доволни от съвместната работа
Тестовата зала на Bogballe е сплощ 600 кв. м. и в нея се тестват стотици хиляди торове от цял свят
Тестовата зала на Bogballe е сплощ 600 кв. м. и в нея се тестват стотици хиляди торове от цял свят
Най-голямата полунавесна торачка в света Bogballe M60W plus e перфектна за работа с най-големия конвенционален трактор в света Fendt 1000 Vario
Най-голямата полунавесна торачка в света Bogballe M60W plus e перфектна за работа с най-големия конвенционален трактор в света Fendt 1000 Vario
Преди боядисване всеки детайл преминава 7 етапа на почистване и обработване
Преди боядисване всеки детайл преминава 7 етапа на почистване и обработване
Интензивно надраскване и 101 часа в силно селена среда. Никакъв проблем за боята на Bogballe.
Интензивно надраскване и 101 часа в силно селена среда. Никакъв проблем за боята на Bogballe.
Машините се произвеждат предварително и изключително внимателно се съхраняват на закрито до заминаването им към клиентите
Машините се произвеждат предварително и изключително внимателно се съхраняват на закрито до заминаването им към клиентите
Българските специалисти от Булагро Машини огледаха всяка част на новите модели едва ли не под микроскоп
Българските специалисти от Булагро Машини огледаха всяка част на новите модели едва ли не под микроскоп
Денислав Александров, сервизен мениджър на Булагро Машини (вляво) и Диан Петков, продуктов специалист, пред новите машини
Денислав Александров, сервизен мениджър на Булагро Машини (вляво) и Диан Петков, продуктов специалист, пред новите машини
Почистването на машините е изключително лесно, както отвън, така и отвътре
Почистването на машините е изключително лесно, както отвън, така и отвътре