смята военния метеоролог-пчелар Атанас Атанасов. Вероятно за много скептици от една страна и учени от друга, че пчелите могат да правят най-вярна дългосрочна прогноза за предстояща тежка и сурова зима да изглежда несериозно, но миналата година се оказа истина, напомнят от "Пчела и кошер". Много, да не кажем почти всички супер центрове и институти в света с най-високо технологично въоръжение се оказват безпомощни и се провалят при дългосрочни и при краткосрочни прогнози, при резки студени вълни, големи снеговалежи или наводнения. Виждаме какви природни катаклизми спохождат и САЩ и Япония почти всяка година, без да могат да ги хванат дори като краткосрочна прогноза при тяхното завидно ниво на научно развитие. А колко райони бяха катастрофално наводнени през последните две години във Франция, Германия и Италия, без да могат да ги предвидят като очаквани в най-близко време.

Вече при резките климатични амплитуди и най-мощните и супермодерни лаборатории и центрове по света, свързани с прогнозирането на природни бедствия и катаклизми, вече не могат да се ангажират с твърди и точни прогнози в близко или далечно време.

Естествено, това важи и българската метеорологична наука. Нито пък се сбъдват някои знаци от поведението на някои птици, животни и растения от народни поверия.
Но ето че Атанас Атанасов от Пловдив, бивш военен метеоролог и активно действащ пчелар, изказва мнение на една пчеларска сбирка /17 декември 2016 година/, че ще имаме тежка и сурова зима, вероятно малцина от стотината присъстващи пчелари са го взели като сериозна „научна прогноза”. Той изразява една лична прогноза от наблюденията, които е правил на поведението и действията на неговите пчели няколко години и разбира се, обменяйки опит с други наблюдателни пчелари. Знаците, които са му дали повод, за да стигне до заключението, че пчелите се готвят за тежка и сурова зима през 2017 година, са били необичайно многото струпване на пластове от прополис около прелките. Ако пчеларят няма информация, знания и опит каква точно да бъде пролуката на прелката, то инстинктът за прогноза на пчелите веднага влиза в действие. Естествено, картината от прополисови натрупвания и градеж е била съвсем различна през по-миналите години, пак поради прогностичния инстинкт на пчелите.

Може би трябва вниманието на учени и изследователи, които работят в съвременната сложна материя на глобалните климатичните проблеми, да се насочи към реакциите и поведението на животинския свят около нас и специално към все още толкова загадъчните пчели. Защото инстинктите на живите организми, развивали се милиони години, могат да ни дадат много повече и по-ценна информация дори и от най-сложните /но неодушевени/ уреди, апаратури и високи технологии.