Няма лоша година за хибридите на Пионер Семена България. Това показват опитите, заложени ежегодно в различни райони на страната. Когато периодът е сух, сработват гените за сухоустойчивост, ако условията са благоприятни - характеристиките за потенциал на хибрида влизат в сила и резултатите са налице на жътва.

Въпреки че, през последните години семенарската фирма се утвърди като една от лидерите на пазара, работата по селекцията и предлагането на нови хибриди не спира.

Затова са и откритите дни, където се представят не само утвърдените в практиката хибриди, но и новите, които са с подобрени показатели и отговарящи на предизвикателствата на природата, както и на пазара.

Недостигът на азот често може да се наблюдава в царевичните посеви, макар че елементът се внася. Препоръката е това да се прави на няколко пъти, като важни моменти са периодът до изметляване, а после по време на наливане на зърното.

Разбира се, и другата ситуация е налице - обилно азотно торене. При царевицата по-трудно се получава полягане в следствие на повече азот, но може да се появят други симптоми - развиват се прилистници от листните дръжки, те не пречат на кочана, но все пак не са желателни, разясняват специалистите.

Още тънкости от технологията при царевица, както и акцентите в портфолиото на Пионер Семена, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 26 октомври.