Един от лидерите в производството на специална химия, иновационни фуражи и фуражни добавки за животни - немската компания Evonik Industries AG, започна работа по проект на т.нар. компютъризирано птицевъдство (Precision Livestock Farming), който трябва да осигури комплексно управление на птицефермите.

А подобряването на здравословния статус на птиците може да се повиши и без използване на лекарства и по-точно на антибиотици.

Птицефермата на бъдещето е напълно компютъризирана. В нея датчици и интегрирани системи създават благоприятен климат и се прави постоянен мониторинг на здравословния статус на птичето стадо. Поддържа ли се температурата в помещението на нормалното равнище? Достатъчна ли е храната и водата на птиците? Датчици и микрофони предават информационния поток на сървър, а специализираното програмно осигуряване анализира събраните данни.

Системата на компютъризирано птицевъдство на Evonik ще осигури на птицевъдите точна информация за текущото състояние на поголовието и всички изменения в него. Необходимите данни ще се събират и оценяват автоматично, а резултатите може във всеки един момент да се проследяват на смарт-устройство.

Програмата също така предлага всекидневни препоръки на фремерите по изхранване на пернатите.

Съчетанието на цифрови технологии и иновационни фуражи съществено ще повиши производителността на птицефермите, казва ръководителят на иновационното поделение на Evonik по разработка на продукти за профилактиката и диагностика на заболявания Щефан Пелцер. При това забележимо се намалява потреблението на антибиотични стимулатори на растежа, които все по-често се прибавят към фуражите. Целта ни е птиците да са здрави и без прилагане на допълнителни медикаменти, обобщава Пелцер.

Здравето на животните е приоритет за немската фирма при разработката на иновационни продукти. За по-доброто разбиране на сложните процеси на храносмилателната система на птиците специалистите на компанията от 2015 г. разработват неин цифров модел, който демонстрира тясната връзка между храненето, имунната система и чревната флора, а също така позволява да се тестват такива фуражни добавки като пробиотици.

И продуктовият портфейл на Evonik вече включва редица пробиотици за животни, включително и специално разработени за прилагане в птицевъдството.
Нашият пробиток може да стане алтернатива за профилактично използване на фуражни антибиотици, казва Щефан Пелцер. А това е много важно в светлината на това, че Световната здравна организация разкри връзката между използването на антибиотични растежни стимулатори и появата на засилваща се резистентност при хората.

Изследователите на Evonik работят и над създаването на система за бързо и удобно тестване на здравословния статус на птиците. Тя ще сигнализира на фермерите при възникването на риск от инфекции, за да могат те навреме да вземат необходимите мерки.