Традиционната постеля, която се използва в свинефермите, трябва често да се сменя, което води до допълнителни разходи за фермера.
Но иновационните технологии предлагат несменяема постеля за свине с бактерии, която позволява да се отглежда пологоловието без почистване на тора.
Освен това ферментационната постеля за свине позволява значителни икономии на ток и на разходи за обслужване на животните.
Наситеният с бактерии под ще осигури на свинете комфортни условия. В чист сух слой дървени стърготини се заселват млечнокисели и фотосинтетични бактерии, които поглъщат екскрементите на животните, като при това отделят топлина.
Природната биопостеля за свине осигурява на поголовието топлина, чистота, липса на влага, липса на насекоми и неприятни миризми.
За тази постеля се използват специални ферменти за свине, които се смесват с произволен постелъчен материал (слама, дървени стърготини, талаш).
Бактериите поглъщат урината и екскрементите на свинете, като при това отделят топлина.
Например при външна температура от минус 20 градуса, температурата на повърхността на постелята ще варира от 5 до 15 градуса.
Тази постеля може да се използва без замяна до 5 години.