Аронията (изсушена или в прясно състояние) се препоръчва за укрепване на кръвоносните съдове - хипертонии, атеросклерози, капиляро-токсикози, при проблеми с щитовидната жлеза, диабет и
други.

Още приложения на пресните плодове, екстрактите, настойките се употребяват при ревматизъм, алергични заболявания на кожата, кръвотечения от различен произход, цистит, бъбречни заболявания, треска.

Варените плодове спират кръвотечения, действат разхлабващо, а сушените плодове са добро лекарство против разстройство.

Чрез пресоване от плодовете се извлича тъмно рубинен сок. Той се прилага при болни от хипертония, като в продължение на един месец се приемат три пъти дневно по 50 мл сок преди хранене.

Пюрето от изстисканите плодове също помага, като дозировката от него е 2 пъти на ден по лъжица преди хранене. То се прави като килограм смачкан предварително плод се смесва със 700 г захар.

При анемия се прави се настойка от 2 ч.л. плодове и 400 мл вряла вода. След час в
настойката се прибавя малко захар и се изпива на 3-4 пъти през деня.

При диария - 1 супена лъжица сухи или пресни плодове се заливат с водна чаша
вряла вода. Запарката се оставя да престои около час и се пие по чаша три пъти дневно, 30 минути преди хранене.

Пр висока температура - прави се настойка от цвят на арония и плодове в съотношение 3 към 4. Към нея се прибавят и сухи плодове от малина. Всичко се запарва с 2 л вряла вода, плътно се закрива и престоява 3 часа. След прецеждането се пие през 2 часа.

Повишава имунитета - течение на цяла година се пие чай от равни части плодове арония, шипка и касис като 1 с. л. от сместа се залива с водна чаша вряла вода и престоява 4-5 часа.

Кога не се прилага арония - при болни от тромбофлебит, язва на стомаха и гастрити с повишено ниво на киселинност.