Това личи от предложенията за вземане на решения във връзка с прием на заявления за подпомагане по подмярка 7.2 - Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Министерството на земеделието ще предложи на комитета по наблюдение този месец приемът на заявления за подпомагане по подмярката да бъде обявен със следното ограничение: община с одобрен проект по конкретна дейност от прием 2016 г. няма да има възможност да кандидатства с проект за същата дейност в прием 2017 г.

В рамките на предстоящия прием по подмярката кандидатите ще имат възможност да подават по 1 заявление за подпомагане за всяка допустима дейност, но не повече от 3 заявления в периода на прием.

Приемът на заявления за подпомагане ще бъде обявен с общия остатъчен бюджет след увеличение на бюджета по заповедта от първия прием за проекти с равен брой точки /прогнозно около 100 млн. евро./- само за 5 дейности.

На първо място са строителство, реконструкция или рехабилитация на нови и съществуващи улици, тротоари, съоръжения и принадлежности към тях - с бюджет в размер на левовата равностойност на 50 млн. евро.

Второ - реконструкция, ремонт, оборудване или обзавеждане на общинска образователна инфраструктура с местно значение в селските райони, включително изграждане на открита и/или закрита спортна инфраструктура в нея - с бюджет в размер на левовата равностойност на 20 млн. евро.

На трето място - реконструкция или ремонт на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност - с бюджет в размер на левовата равностойност на 10 млн. евро.

За изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване или обзавеждане на спортна инфраструктура - също бюджет в размер на левовата равностойност на 10 млн. евро.

За площи за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение - също толкова.

Максималният размер на общите допустими разходи за проект по строителство, реконструкция или рехабилитация на нови и съществуващи улици, тротоари и съоръжения и принадлежностите към тях ще бъде ограничен до левовата равностойност на 600 000 евро.

А този за реконструкция или ремонт на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност - до 500 000 евро.

Ще бъдат предвидени ограничения и в рамките реконструкция, ремонт, оборудване или обзавеждане на общинска образователна инфраструктура с местно значение в селските райони.

В заявления за училища и детски градини максималният размер на общите допустими разходи за проект ще бъде ограничен до левовата равностойност на 500 000 евро.

При спортната инфраструктура - до 250 000 евро.