От EFSA - Европейския орган за безопасност на храните, напомнят, че мигриращите диви птици, пресичащи североизточната и източната граница на Европейския съюз, са най-вероятният път за влизане на инфлуенцата по птиците - птичия грип. И предупреждават птицевъдите да засилят биосигурността на стопанствата си, особено на граничещите с водни басейни, където има концентрация на популация от диви птици.
Какви мерки трябва да вземат птицевъдите за недопускане и неразпространение на птичи грип?
- Да предотвратят директния контакт между диви и домашни птици - чрез използване на мрежи или поддържане на отглежданите птици на закрито по време на пиковия сезон на птичия грип.
- Да се избягва движение на животни ип тици между фермите.
От Българската агенция за безопасност на храните напомнят, че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а от там и питомните да бъдат заразени със вируса.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първично огнище на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици, намиращ се в с. Стефаново, община Добрич, област Добрич. Заболяването е потвърдено с лабораторно.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването Агенцията приложи всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички 11 000 засегнати и контактни птици, отглеждани в засегнатото стопанство, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се всекидневни клинични прегледи отглежданите в останалите селища на територията на област Добрич.
Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.
На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите, успокояват от БАБХ. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.
От Европейския орган за безопасност на храните призовават да бъдат своевременно съобщавани на местните ветеринарни органи всички случаи на намерени мъртви водоплаващи птици с цел ограничаване на птичия грип.