. Доматите са най-произвежданата зеленчукова култура в света с обеми от 130 млн.т - 88 млн.т за прясна консумация и 42 млн.т. за преработка.  Индия,САЩ и Турция заемат първите места. Испания е лидер в ЕС с 950 хил.т.

• Световното производство на краставици и корнишони в света достига 70 млн.т. Безспорен лидер в последните години е Китай с около 55 млн.т., Турция – 1,8 млн.т. и Иран – 1,6 млн.тона. Русия и Украйна заемат съответно 4 и 5 място,като се очаква това производство там да нараства, заради увеличаващата се консумация.

• За последните 10 години, Холандия успява да постигне най-висок ръст в производството на домати в ЕС. От около 650 хил.т. през 2006 г., производството на домати достига 900 хил.т. през 2016 г. Гърция е на другия полюс, от 850 хил.т. падат до 550 хил.т през 2016 г.

• Холандия е лидер при добивите от оранжерийно производство в света. За последните години те достигат 81 т/дка за краставици и 49 т/дка при доматите. Сред други водещи страни, като Канада е 45 т/дка краставици и 48 т/дка за домати, а Великобритания – 54 т/дка краставици и 42 т/дка домати.

• Зачестилите ураганни бури засегнали САЩ показват значението и ролята на застрахователните инструменти предвиждащи защита на производителите при климатични катаклизми. Обхванатите от застрахователните схеми култури в настоящем са 551 от 325 през 2000 г. В същото време заради самоучастието и други причини само около 34% от зеленчуците в САЩ са покрити със застрахователна защита по данни на USDA.

• Основните пазарни тенденции в Европа в бъдеще ще бъдат здравословните плодове и зеленчуци, биологичното производство и тези, чието производство се свързва със социална отговорност.

. Анализът за влиянието на цените върху избора и решенията за това какви зеленчуци да се отглеждат от фермерите води до промени в площите до около 10%. Специализацията, а не цените е водещ фактор при избора на фермерите за зеленчукопроизводството. Играят роля и натрупаният опит, изградената инфраструктура и създадените търговски контакти.