Героят на тази история се казва Один /върховен бог в митологията на германите/ и е порода пиренейско планинско куче. Доскоро кучето живее козефермата на семейство Хендел в Калифорния. Но след страшната суша започнал "сезонът" на горските пожари, които унищожавали всичко по-бързо, отколкото хората успявали да спасят, съобщава Country Living Magazine.
И когато пламъците дошли до прага на фермата, Один отказва да остави порасналите ярета, на които е помагал да ги хранят с биберон.
Козевъдът Роланд Хендъл разказва, че в 23:00 ч. видели пожара в края на долината, а само след 20 минути пламъците вече захапали козефермата. Семейство Хендъл бързо нахвърляли в камион каквото могли от къщи и домашните животни, но яретата избягали в другата част на фермата. Один бил с тях. Въобще кучето рядко се отдалечавало от своите пораснали ярета. Плачейки, хората отпътували. Те били сигурни, че кучето и козите са обречени, тъй като пожарът бил огромен.
Но когато на другия ден семейството се върнало, направо не повярвали на очите си. На пепелището ги посрещнал Один - малко пообгорял и куцащ, но водел със себе си всички козички. По неведом начин той успял не само да оживее, но и да спаси стадото си. Като един истински скандинавски бог, надарен с изключителна сила.
Сега на преживелите пожара - хора, кози, Один, им предстои да измислят как да преживеят предстоящата зима. Но семейство Хендъл са оптимисти, тъй като пред очите им е Один - пример за истинско мъжество,  смелост и себеотрицание.