. Най-висок е ръстът на добивите от кайсии

Производството на кайсии, малини и лавандула бележи ръст от 49,9% до 75,7% на годишна база.

Това се дължи както на увеличение на реколтираните площи, така и на средните добиви, показват данните на МЗХГ.

При продукцията от вишни, маслодайна роза, ягоди и череши също се отчита увеличение в сравнение със същия период на 2016 г., макар и по-слабо – в рамките на 2,5% - 5%.

От друга страна, производството на ябълки, круши, сливи, винени и десертни лозя намалява с между 1,3% и 13,2%, като най-съществен спад е налице при сливите.

Към момента, най-значително увеличение на средния добив спрямо реколта '2016 се отчита при кайсиите (с 44,2%), а по-съществено намаление - при винените лозя (с 4,6%).