Така ще развиете желаните от вас качества

Продължителността на обучението зависи от умението и упоритостта на собственика и интелигентността на кучето. Всеки елемент на обучението трябва да се повтаря до пълното му усвояване и чак тогава да се премине към следващото упражнение.

Полезно е обучението да се извършва от самия собственик, за да привикне кучето с него. Освен това собственикът развива у животното онези качества, които той желае.

УМЕНИЯТА ЗАВИСЯТ ОТ ПОРОДАТА

Колкото и универсално да е обучено едно куче, то не може да се научи да извършва всичко. Именно заради това чрез продължителна развъдна работа са създадени разнообразни породи с различно предназначение. Ето защо не трябва да се забравя, че уменията, които може да придобие кучето, зависят и от вида на породата.

У нас напоследък са открити и

ШКОЛИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КУЧАТА

Така че, ако вие желаете да обучите добре своето куче, необходимо е да се посъветвате със специалист от създадените киноложки клубове. И все пак запомнете 5 основни правила по обучение на кучето.

1. Кучето трябва да разбере, че ние сме в състояние да го принудим да върши нещо, дори и да не му е приятно.

2. След принудата то трябва да бъде възнаградено с лакомство и с погалване.

3. Започва се от по-простото и когато то е усвоено, се преминава към по-сложното.

4. Принудата трябва да се прилага с мярка и по възможност по-рядко.

5. Успехът при обучението стимулира кучето и то се учи от него.

Изберете си звукови сигнали за отзоваване

Постепенно в процеса на възпитание е добре да научите своя питомник да реагира и на някои звукови сигнали, които ще чува само от вас (било изсвирване с уста, свирка или други инструменти).

Като изберете свой звуко сигнал, кучето ще може да ви чува, колкото и далече да е от вас.