Гергана Младенова

Астрите прибавят цвят и красота във всяка градина, а изискват малко грижи. Повечето сортове цъфтят от началото на лятото до късна есен. Само алпийският астер цъфти напролет. В групата на астрите има над 600 вида цъфтящи растения. Обединяващото между тях е формата на цвета - тип кошничка. Най-високите достигат до 90-120 см, а най-компактните, какъвто е и алпийският - едва 20 см.

За отглеждането на астри са необходими само слънчево място и добре дренирана почва. При засаждането се полива обилно, а след това почвата се поддържа влажна. Поливките трябва да се извършват само ниско в основата, защото, ако се мокрят, листата се нападат от брашнеста мана. Препоръчва се мулчиране с органичен материал около растенията с цел задържане на влагата.

От минералните торове може да се прилага комбиниран тор за цъфтящи растения. В началото на пролетта може да се заложи на азотен тор, за да се предизвика по-буен растеж на листната маса. Астрите не изискват много, за да цъфтят богато. Единствено почистването на прецъфтелите цветчета е задача на градинаря в периода на обилен цъфтеж. Така се удължава и срокът на цъфтеж.

По време на активната вегетация, особено пролет и есен, трябва да се вземат мерки срещу брашнестата мана. Полезен трик е почистването на основата на растението, за да няма допир на листна маса до почвата.

Необходими ли са резитби

По принцип астрите нямат нужда от резитба, но когато са засадени на сенчесто място или сортът е висок, а ние искаме компактни растения, се прилага прищипване на върховете. Това стимулира пренасочването на хранителните вещества към странични те пъпки и провокира по-добро разклоняване. Прищипването се прави в началото на вегетацията през пролетта. Може операцията да се повтори, когато започне да се оформя храстът. Трябва, обаче да се има предвид, че резитбата отлага цъфтежа. От друга страна, когато се намалява височината на високите сортове не е необходима опорна конструкция, която предпазва растенията от полягане.

Време за разделяне на коренището

Най-често се прилага при 3-4 годишни растения

Освен, че се получават две и повече растения в зависимост от големината на храста, разделянето има и подмладителен ефект за майката. Есента е подходящото време за разделяне. Цялото коренище се изважда внимателно заедно с почвата около него. С остър нож се прерязва цялата буца пръст на 2-3 или 4 части подобно на торта. Отмрелите участъци се отстраняват, а новите растения се засаждат веднага в предварителнно подготвени ямки. За високите сортове разстоянията от растение до растение трябва да бъдат до един метър, ако се засаждат в редица. Компактните сортове се засаждат на около 50 см едно от друго. Размножаването при астрите не променя цъфтежа през следващата година. Доста често дори се получава така, че новите растения цъфтят повече от майчиното.

Още не е късно за засаждане

В градинските центрове и някои магазини се срещат астри в различни размери и разцветки. Освен че ще се прихванат лесно, през този сезон може да се види и размерът на растението, както и цвета му. Цените зависят от големината, но най-често варират от 3-5 лв. до 10-15 лв.

Напоследък доста често в търговската мрежа се среща и алпийският астер. Цената му е около 3 лв., а периодът на цъфтеж - май-юни. Цветето е разпространено почти навсякъде в България в диво състояние, но култивираните сортове са с много с по- едри цветове и наситени нюанси.

Зазимяването предстои

Към средата на ноември ще дойде моментът, в който да се погрижим за презимуването на астрите, независимо дали са в градината, или в саксия.

Цветето е самоотглеждащо се и доста студоустойчиво. Това означава, че няма нужда от специално опаковане или мулчиране, за да изкара зимата. Необходимо е само орязване на стъблата на около 10 см над почвената повърхност.