Не е необходимо да се подрязват човките на птиците, отглеждани за месо, тъй като те се колят преди достигане на полова зрялост.
Подрязването на човките на птиците за разплод е желателно да се избягва, където това е възможно, или да се прилага само по съвет на ветеринарен лекар за преодвратяване на по-сериозни проблеми, свързани с благосъстоянието на птиците, като наранявания в следствие на кълване или канибализъм.
Трябва да се обърне внимание на условията, при които се отглеждат птиците и които може да доведат до прояви на агресия, за да се намали необходимостта от подрязването на човките. Възможно е поставянето на бали със слама или зърна.
Не е необходимо подрязването на човката на женските пилета за развъждане, а при мъжките може да бъде отстранен само върхът. Най-добре е това да се направи на 5-10-дневна възраст, за да могат пиленцата да изградят навик на хранене и кълване, преди да бъде извършена тази манипулация. При възрастни птици тя трябва да се прави само по препоръка на ветеринарен лекар.
Коментари