Хербицидът притежава отлична селективност и контрол над широколистни плевели

Падналите валежи ще осигурят влага за поникването и развитието не само на рапицата, но и на редица широколистни плевели. Добрата подготовка на площите и своевременното извеждане на борба срещу житните (включително самосевки от житни култури) и широколистни плевели са от изключително значение за успешното презимуване и формиране добива на културата. Есенното извеждане на борбата срещу широколистните плевели в рапицата с Клиофар 600 СЛ, ще елиминира конкуренцията за хранителни вещества и влага, и ще позволи на културата да се развие оптимално - добре запасена с хранителни вещества, и презимува в подходящата фаза - 8-10 листа до фаза розетка.

Клиофар 600 СЛ, продукт на Ариста ЛайфСайънс, е системен, селективен, вегетационен хербицид, осигуряващ контрол върху голям брой икономически значими едногодишни и многогодишни широколистни плевели, и самосевки от слънчоглед. В рапицата се прилага в доза 25 мл/дка, от фаза 2 до 10 същински лист. Плевелите са най-чувстителни в ранни етапи от развитието си.

Най-добър ефект има, когато плевелите се третират по време на активен растеж и оптимална фаза 2-4-и лист. Благоприятните климатични условия, оптимална температура и влагозапасеност ускоряват действието на хербицида.

Особено чувствителни са плевелите от сем. Сложноцветни, Картофови, Бобови и редица други плевели като Лепка (Galium aparine), Лайка (Matricaria spp.), Бутрак/Свиница (Xantium strumarium), Паламида (Cirsium arvense), Пудрумче (Anthemis arvense), Фасулче (Polygonum convulvulus), Метличина (Centaurea cyanus), Къклица (Agrostemma githago), Млечок (Euphorbia cyparissias), Спореж (Senecio vulgaris), Глухарче (Taraxacum officinale), Пача трева (Polygonum aviculare), Колендро (Biflora radians), Кострец (Sonchus spp.), Галинзога (Galinsoga parviflora), включително и слънчоглед (Helianthus annus), самосевки устойчиви, на сулфонилуреи и имидазолинони.

Хербицидът се абсорбира от листата, като се придвижва системно до всички части на растението достигайки, както до централния корен, така също и кореновите издънки и спящите пъпки, като предизвиква спиране на растежа на засегнатите плевели, които вече не са конкуренция за отглежданата култура и ги унищожава до няколко седмици. Видимите признаци от хербицидното действие са хлоротични петна, последвани от некроза и пълно загиване на засегнатите плевели.

Клиофар 600 СЛ е икономически изгоден и ефективен вегетационен хербицид за контрол на едногодишни и многогодишни широколистни плевели, самосевки от слънчоглед, устойчиви на сулфонилуреи и имидазолинони в рапица през есента.

Ариста ЛайфСайънс предлага решения за извеждане на успешни мероприятия за растителна защита и биостимулиране, като хербицид срещу едногодишни (включително самосевки от житни култури) и многогодишни плевели - Пантера. Инсектициди срещу гризещи и смучещи насекоми - Цитрин Макс и Даскор 400 ЕК. Биостимулатори за по-успешно преодоляване на условията на стрес, на които е подложена културата през есента, формиране на по-мощна коренова система и коренова шийка с по-голям диаметър, което гарантира по-успешно презимуване на рапицата през зимата - Тонивит, Руут, Сиаптон.