Ако поставяте отровни капани, пазете птиците

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Наднормените температури през второто десетдневие на октомври, с максимални стойности достигнали на места в полските райони до 26-27 градуса (Видин, Русе, Сандански, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Чирпан, Бургас) и наличните добри влагозапси в горните почвени слоеве, ускориха началните фази от развитието на засетите есенни посеви.

През повечето дни от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над нормата за втората половина на октомври.

До средата на третото десетдневие условията ще се задържат благоприятни за сезонните агротехнически дейности, най-важното от които е сеитбата на пшеницата. Засушаването в края на лятото и падналите значителни валежи в началото на есента възпрепятстваха дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимни житни култури. По тази причина в част от Северна България бяха пропуснати оптималните срокове, до средата на октомври, за сеитбата на пшеницата. Следващият период съвпада с агротехническия срок за сеитбата на зимните житни култури в Южна България.

През периода при рапицата, засята в агротехнически срок, ще протича листообразуване. При засетите в средата на октомври посеви с пшеница и ечемик ще преобладава фаза поникване. Зимните житни култури, засети в края на септември и началото на октомври през следващия период ще встъпят във фаза трети лист.

През третото десетдневие на октомври при засетите посеви с пшеница и ечемик трябва да се следи за популационната плътност на някои вредители - полската полевка, обикновен житен бегач, житни мухи и др., които нанасят сериозни щети на зимните житни култури в началните фази от вегетацията им. При полската полевка прага на икономическа вредност (ПИВ) е 2 броя активни колонии на декар. При плътност над ПИВ се налага борба срещу вредителя с разрешените родентициди - отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите. Входовете на колониите на гризачите след това трябва да се затворят (притъпкат), за да се предпазят птиците от натравяне.