Очаква се през 2019 г. в Германия да влезе в сила забраната за кастрация на прасетата без наркоза. Според земеделския министър на Бавария Хелмут Брунер на практика това може да се случи, ако има алтернативни решения, съобщава Top agrar.
Мнението на експертите за това как може да се приложи на практика забраната за кастрация на прасетата без анестезия се различават. Много ветеринарни лекари се съмняват, че ще могат да присъстват на всяка кастрация. А свиневъдите предупреждават, че в случай на въвеждане на забраната потребителите трябва да очакват увеличение на цената на свинското месо.
Дебатите за хуманното отглеждане на селскостопанските животни са важни и правилни, подчертава Брунер и добавя, че хуманният отговор на потребностите на животните за потребителите означава, че месото ще е с 20-25 процента по-скъпо. Но според баварския земеделски министър хуманният сценарий ще е изгоден за всички: за производителите, за търговските вериги и за потребителите. Той не вярва, че баварците ще купуват евтино вносно месо, ако всички изявят желание да поддържат забраната на кастрация на прасетата бе анестезия.
В този контекст земеделското министерство на Бавария обещава да предостави съответните стикери за убеждаване на потребителите да купуват именно това, макар и и по-скъпо, месо.