Според аналитиците на Rabobank увеличението на изкупните цени на млякото в ЕС може да продължи до края на годината, съобщава The Dairy News.
Според доклада на Rabobank през второто тримесечие на годината производството на мляко в страните от ЕС продължи бавното си възстановяване. В периода април, май и юни то се е увеличило с 1,1% в сравнение с аналогичния период на миналата година.
Но аналитиците отбелязват, че резултатите са нееднозначни. В Ирландия, Полша и в редица други държави млекопроизводството натиска пазара. Но в такива големи производителки на мляко като Германия и Франция (те произвеждат 36% от европейското мляко) обемите са като миналата година.
На млечния отрасъл на Холандия оказва влияние приетата мярка по ограничаване на равнището на фосфатите в почвата. Показателите от клането на крави в страната са се увеличили с 30% от началото на годината, в резултат на което производството на мляко през август е намаляло с 1,7%.
През август 2017 г. средните цени на млякото в Евросъюза са 35 евро на 100 кг суровина. Според аналитиците на Rabobank има всички предпоставки за по-нататъшен растеж на цените на суровото мляко в Европа.
Между другото 360 000 т от интервенционните запаси на "стареещо" сухо обезмаслено мляко продължават натиска върху цените. Прекратяването на подпомагането на пазара според експертите ще позволи да се намалят цените на сухото обезмаслено мляко.
Въпреки намаленото производството на мляко през първото полугодие на 2017 г. търговията остава стабилна.
Rabobank очаква, че производството на мляко в ЕС на годишна база ще се увеличи. Експертите прогнозират, че през последното тримесечие на годината прирастът ще е 2,2%. Освен това през първото тримесечие на 2018 г. млечните обеми в ЕС ще нараснат с 1,8% заради увеличените изкупни цени, които ще направят производството изгодно за фермерите.