Фестивалът "От нашата ферма - с любов за вас!" ще представи сирене тип раклет, направено от българско мляко по швейцарска рецепта.
Дойде време да опитаме сиренето тип раклет, което швейцарският фермер Йоаким Аншо направи през юли с българско мляко в две български ферми Ц в Западна и Централна Стара планина. Това бе също така обучение за български фермери, организирано в рамките на българо-швейцарския проект "За Балкана и хората". Йоаким обучи няколко фермери да правят и меко сирене алпийски тип, което се превърна в хит на Фестивала и вече има редовни купувачи.
Раклетът е едно от типичните сирена на Швейцария, нейн символ и кулинарна гордост. Готвят го на специалния уред, също наречен раклет. От загряването горният пласт на разполовената пита омеква, надигат се малки и големи мехурчета и леко покафенели се разпукват. Питата се накланя и с нож сиренето се остъргва към чинията. Пастирите вземали пита раклет, когато вдигали високо в планината стадата си в търсене на по-добри пасища. Вечер слагали вече твърдото сирене близо до огъня и щом се размекнело, го плъзгали върху парче хляб. Затова го наричат още "запеченото сирене".
Швейцарците правят раклета от краве мляко на големи 6-килограмови пити. Но на Фестивала ще опитате раклет от българско биволско мляко.
Три месеца трябват на сиренето раклет да узрее и вече е време да опитаме резултата. Ще го сервираме, както го правят швейцарците Ц леко разтопено и запечено. Надяваме се да ви хареса, а българските фермери да го правят и да го предлагат на Фестивала.
Основните дегустации са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в Демонстрационната шатра.
На Фермерския фестивал "От нашата ферма - с любов за вас!" има богато разнообразие от автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби биовино, оцет, билки и подправки. Много от продуктите са биологични. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от "Натура 2000" в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Фестивалът "От нашата ферма - с любов за вас!" се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. "Христо Ботев" 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проекта "Седмичен фестивал "От нашата ферма- с любов за Вас", който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район "Средец" на Столична община.