Двадесетгодишният фермер Каха Абулидзе от високопланински грузински район Тушетия стана един от победител в престижния международен фестивал на сиренето The State of the raw milk в италианския град Бра.
Фестивалът се провежда от авторитетното обществено движение Slow Food, което се противопоставя на системата за бързо хранене. Журито определя най-добрите производители на висококачествено сирене от натурални продукти, които при това остават верни на традициите на своя регион.
Абулизде представи в Италия традиционното тушетинско сирене гуда (да не се бърка с гауда, това е традиционно грузинско сирене от овче мляко), произведено в местния кооператив "Алазнистави". Тушетинското сирене гуда, както и млякото от аборигенната порода местни овце, е включен в каталога "Кивот на вкусовете" на Slow Food, където са изброени изчезващи хранителни продукти на планетата.
Другите победители са фермери от САЩ, Италия и Кабо Верде.
Кооперативът "Алазнистави" е създаден през 2015 г. Овцефермата се намира на 2100 м надморско равнище, а летните пасища - на 2000-3200 м, в алпийски и субалпийски зони. Той е финансиран по програмата на Евросъюза ENPARD и е на стойност 130 хил. грузински лари (около 57 хил. долара).
Кооперативът произвежда традиционен за Тушетия (планинска грузинска област) сирене гуда по съвременни стандарти, но със спазване на местна технология - само от натурално овче мляко и сол.
Гуда зрее минимум 60 дни в торба от овча кожа, чиято избръсната козина се намира от вътрешната страна.

Тушетинско традиционно сирене гуда
Тушетинско традиционно сирене гуда