Плачът е полезен за психическото и физическото ни здраве. Чрез плача емоционалното напрежение се намалява, от организма се изхвърлят вредни вещества, предизвикани от стреса.

Да си поплачеш, когато ти е тежко, не е срамно, нито пък е проява на слабост, просто е нормално и човешко. Психолозите съветват да не потискаме плача, защото така вредим на здравето си. Нека когато се чувстваме тъжни, да се отпуснем и да поплачем, без да се стесняваме. Това важи и за мъжете. Общо взето жените плачат повече от мъжете, но при критични събития, като тежка загуба, и двата пола плачат еднакво. Мъжете са по-склонни да се разплачат при радостни събития, а жените - при тъжни. Това се обуславя от хормоните. Последните изследвания показват, че тестостеронът помага на мъжете да се въздържат от сълзи, но с остаряването този хормон намалява и по тази причина старите мъже се разплакват по-лесно.

Главният хормон на плача е пролактин. Неговото ниво се покачва преди и по време на разплакването. Aлкохолът прави хората по-плачливи, защото повишава нивото на пролактина. Същият ефект има и недоспиването.

Сълзи могат да се появят от радост, болка, мъка, тъга, обида. Да заплачеш е съвсем нормално. Сълзите са присъщи на човека. Психолозите съветват да не потискаме плача, защото така вредим на здравето си.

Американски учени стигнали до извода, че емоционалните сълзи са полезни за сърцето. Те предпазват от хипертония, понижават кръвното налягане, забавят пулса и синхронизират мозъчните вълни.

Вътрешното напрежение, предизвикано от сдържането на сълзите, може да доведе до тревожност, безсъние и отслабване на имунитета. Има доказателства, че проливането на сълзи намалява алергиите и дори болките при ревматоиден артрит. Сълзите влияят успокояващо на психиката. Те, подобно на морфин, успокояват болката. Плачът помага за регулирането на имунната система.

Неизплаканите сълзи могат да ни донесат здравословни проблеми като мигрена, язва, възпаление на дебелото черво и дори сърдечна недостатъчност. Хората, които не могат да плачат, по-често страдат от заболявания на очите и кожата, тежко изживяват несполуките. Пренапрежението води до високо кръвно налягане, язва, диабет, сърдечни и бъбречни заболявания.

Сълзите са необходими за физическото ни здраве и душевния ни комфорт.