Защо да правим компост?

Две са основните причини да правим компост: икономическа и екологична.

Първата е изцяло практична. Вместо да купува химически торове, градинарят оползотворява отпадъците и прави собствен тор, без да плаща в магазина.

И още нещо много важно. Децата ще научат, че някои отпадъци вместо да отиват в кофата за боклук, могат да се превърнат в нещо полезно.

Какви материали са подходящи за компоста?

Много материали могат да се компостират:

Различни отпадъци в градината като листа, окосена трева, листа от неизползвани части от растения (листата на доматите, морковите и др), отпадъци от кухнята, обелки от плодове и зеленчуци, пликчета от чай, черупки от яйца. Може да се добави картон и малки клонки от дървета. Те ще подобрят преминаването на въздух вътре в компоста.

Какво не трябва да слагаме в компоста: Месо, млечни продукти, риба. Те не се разграждат по същия начин, както растителните отпадъци.

Кога е най-добре да започнем компостирането?

Процесът на компостирането става по-бързо в топлите дни. Някои смятат, че най-добре е да се започне през пролетта, за да може през през лятото материалите да угният по-бързо. Други смятат, че може да се започне през есента, тъй като тогава имаме достатъчно отпадъци и листа от дърветата. Затова няма значение кога започваме. По-добре да започнем веднага.

Ако има неприятна миризма...

Неприятната миризма около копостираната маса показва, че нещо е нарушено и процесът протича неправилно. Ако мирише на амоняк или развалени яйца, то това означава, че има прекалено голямото количество азотсъдържащи (зелени) вещества и недостатъчно кислород. В този случай трябва да добавите въглеродсъдържащи (кафяви) материали.