По случай днешния Световен на прехраната британският в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факта за храната, предава БТА.:

- Денят се отбелязва от 1981 г. с резолюция A/RES/35/70 на Общото събрание на ООН на 5 декември 1980 г. и с решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие от годишната конференция на организацията, проведена на 10-29 ноември 1979 г. в Рим, Италия. Годишнина от създаването на организацията /1945/.

- Мотото на деня за 2017 г. е: "Да променим бъдещето на миграцията, инвестирайки в развитието на селските райони".

- Според британската Национална статистическа служба домакинствата в страната харчат средно 56,80 лири седмично за храна и безалкохолни напитки. Към тях се прибавят 17,30 лири за хранене в ресторанти или заведения и 4,70 лири за храна за вкъщи.

- По света в заведения от веригата "Макдоналдс" се продават 75 хамбургера всяка секунда.

- Във Великобритания всяка секунда се изяждат по шест пилешки бургера.

- Първото меню, хапнато на Луната, включва резени бекон, захарни бисквити, кафе, сок от ананас и грейпфрут и консервирани праскови.

- Първата храна, отгледана в космоса и консумирана от астронавти, е салата "Ромен" - на Международната космическа станция (МКС) през август 2015 г.

- Проучване, осъществено през 2015 г. в Китай, е установило, че хората, които хапват пикантни храни, живеят по-дълго.

- Миналата година Чан Хон Менг от Сингапур стана първият уличен продавач на храна, отличен със звезда от справочника "Мишлен".

- Великобритания внася 48 процента от консумираната в страната храна.