Ябълково вино много рядко се произвежда в България, защото стопаните ни разполагат с предостатъчно грозде, от което произвеждат много добри вина.

Ябълковото вино обаче е хоби за някои любители и тяхна гордост.

Подходящите сортове ябълки за производство на вино са много. Към тях спадат всички видове Ренета, Златна пармена, Зимна бананова и други късни есенни и зимни сортове.

Когато се наберат недозрели плодове от късните сортове, те трябва

да се оставят за известно време да лагеруват за доузряване

От дребните плодове се получават по-качествени вина, защото ароматните вещества се съдържат предимно в кората.

Каква е рецептата?

Плодовете се почистват, измиват, нарязват на дребни парчета и пресоват - тези операции да се извършват бързо, за да се предотврати потъмняването на сока и се запази витамин С, който бързо се окислява.

Това се постига чрез своевременно сулфитиране чрез внасяне на 5-6 г серен двуокис за 100 кг плодова каша.

Това количество двуокис се съдържа в 100 мл серниста киселина. Тя се разтваря в кофа със сок, след което се залива надробения материал.

Поради това, че захарността на ябълките е сраванително ниска /7-8%/ за получаване на вино с алкохол 9-10 об% в отделения след пресоването сок се внася захар.

Дозата й е 10 кг за 100 литра сок. Тя предварително се разтваря в малко сок. Понеже в сока има малко естествени дрожди, за нормално протичане на ферментацията се ползва и

хлебна мая

Дозата е грам за литър. Тя се разбърква в кофа с леко затоплен до 30 градуса С сок, с който се заквасва.

Съдът за ферментацията да се постави в помещение с температура 20-25°С.

След приключване на ферментацията и избистряне на виното, то се налива в бутилки.

При пълненето не се оставя въздушна камера в бутилките за да се предпази от цветясване. Пълните до горе бутилки може да се съхраняват прави в хладно помещение.

Внимание!

Трябва да се знае,че ябълковото вино не се поддава на стареене.

То се консумира младо.

Особено приятно е на вкус, когато в него е запазен малко въглероден двуокис, който му придава свежест и резливост.