Европейската комисия публикува документ с насоки, които да подпомогнат държавите членки при защитата на земеделските земи срещу заплахи, като спекулативните цени и

прекомерната концентрация на собствеността

Казва се, че държавите - членки на ЕС, имат право да налагат ограничения върху продажбите на земеделски земи с цел запазване на земеделските общности и насърчаване на устойчивото земеделие.

В същото време обаче те имат задължението да спазват правото на Съюза и по-конкретно разпоредбите за свободното движение на капитали.

По този повод Еврокомисията предоставя насоки по какъв начин могат да регулират продажбата на земеделски земи, като се опират на съдебната практика на Съда на Европейския съюз.

Съобщението се публикува в отговор на отправения през месец март т.г. призив на Европейския парламент към EK да определи ясен и изчерпателен набор от критерии за регулирането на пазара на земя, за да се гарантира равнопоставеност на участниците на този пазар при спазване на правото на ЕС.

В контекста на съобщението е обяснено, че земеделската земя е оскъден и особен актив, който

заслужава специална защита

Именно това е причината някои държави членки да налагат ограничения върху придобиването му.

Същевременно чуждестранните инвестиции са важен източник на капитали, технологии и знания. Правилата на ЕС относно свободното движение на капитали са от съществено значение за гарантиране на тези трансгранични инвестиции.

Припомня се, че през май 2016 г. ЕК поиска от България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия да направят необходимото за спазване на правилата на ЕС относно продажбата на земеделски земи.

Опредени разпоредби в законодателството на споменатите държави членки, с които се препятства закупуването на земеделски земи от граждани или фирми от ЕС бяха сметнати за дискриминационни или прекомерно ограничителни.

Въпросните законодателни разпоредби са въведени след изтичане на срока на действие на преходните дерогации от свободата на закупуване на земеделски земи, които бяха предоставени на някои държави членки от момента на присъединяването им към ЕС.