Средната цена на агнешкото месо в ЕС през първото тримесечие на 2016 г. е 586 евро/100 кг кланично тегло, а второто тримесечие - 550 евро. Тези цени са по-ниски от предишната година - съответно със 7,9% и 6,3% процента. През третото тримесечие средната цена на европейските агнета е била 580 евро, което е с 5,4% по-ниско от аналогичния период на миналата година. През октомври 2016 г. цената агнетата в ЕС е била 621 евро/100 кг кланично тегло, което е с 2,9% по-ниско от октомври 2015 г.
Според експертите забавянето на темпото на началяване на цената на агнетата може да е признак на бавно илизане от кризата.
А ето какви цени са получават в момента за агнетата си според теглото им ирландските овцевъди:
- 59 кг - 107 евро или 1,81 евро/кг;
- 54 кг - 106 евро или 1,96 евро/кг;
- 45 кг - 81 евро или 1,80 евро/кг;
- 44 кг - 89 евро или 2,02 евро /кг;
- 40 кг - 75 евро или 1,88 евро/кг;
- 38 кг - 77 евро или 2,03 евро/кг.
Коментари