Ако през следващите десет години селските райони в развиващите се страни съумеят да се развиват, заедно с темповете на развитие на хранителната промишленост и другите съответни индустрии, перспективите пред икономическия им растеж ще бъдат големи и те ще могат да приемат огромно количество млада работна сила. Това отбелязва в доклада си Организацията по прехрана и земеделие (ФАО).

Докладът подчертава, че икономическата промяна на селата е главният фактор, който е помогнал на стотици милиони да се избавят от бедността.

Но в много развиващи се страни, особено в Южна Азия и африканските райони южно от пустинята Сахара, ръстът на промишлеността и секторът на услугите са прекалено бавни и не може да поеме нова работна сила.

Проблемът се е задълбочил през 2016 година

Внезапното увеличаване на глада по цялото земно кълбо ще изисква нов акцент върху развитието на селските икономики.

След като намалява за десетилетие, гладът се увеличи отново през 2016 г. като 815 милиона души или 11% от населението на света са били хронично недохранени. Това представлява ръст от 38 млн. спрямо предходната година. Отчасти това се случва, поради изменението на климата, което задълбочава глобалните конфликти.

Според организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), стимулите за селските райони могат да бъдат от ключово значение за борбата с тази тенденция и постигането на целта за премахване на глада и бедността до 2030 г.

"Не може да има по-ясна покана за събуждане", се казва в доклада.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 10 ГОДИНИ: Увеличава се броят на гладуващите в света

Засегнатите държави са предимно в Азия и в Африка на юг от Сахара, където малките земеделски стопани, които произвеждат 80% от предлаганите храни, са „застрашени от изчезване”.

"Необходими са спешни инвестиции за подобряване на тяхната производителност", апелират специалистите, като подчертават, че земеделието трябва да бъде свързано с малките и средни градове.