Кардинално реформират прилагането на ПРСР, затова приемите се бавят

12 октомври 2017
Агробизнес
0
8424
 

Диана Ванчева

Кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г. е причина за неизпълнение на индикативния график за прием на проекти и забавяне на отваряне на приемите.

Това става ясно от отговора на Министерството на земеделието, храните и горите на въпрос на в."Български фермер".

По молба на читатели и потенциални кандидати попитахме защо предвидените за прием мерки в индикативния график се забавят и приемите не се отварят навреме.

Поискахме да знаем също какво се случва с подмярка 6.1 за млади фермери, за която срокът за прием изтече, както и с други очаквани  подмерки. 

От Министерство на земеделието ни дадоха подробен отговор, че в момента се извършва кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г., свързана с привеждане в съответствие на подзаконовата нормативна рамка с изискванията на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ и преминаването към електронно производство чрез системата ИСУН.

За целта наредбите по горепосочените мерки се привеждат в съответствие с изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

ДФ "Земеделие" от своя страна пък адаптира процедурите за работа и информационните системи към спецификата на ИСУН.

Това е продължителен процес, който изисква своето технологично време и поради тази причина подмерки 6.1, 4.2 и горските мерки ще стартират с известно закъснение.

Във връзка с промяната в индикативния график на кандидатите ще бъде предоставена възможност за подаване на проектни предложения в рамките на по-дълги периоди на прием, спрямо първоначално предвидените в съответствие с разпоредбите на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

Новина е, че прилагането на мерките от ПРСР чрез наредби ще продължи до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, с който процедурите по прилагане на мерките от ПРСР 2014 – 2020 г. се адаптират изцяло към изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ и се въвежда електронно кандидатстване и обработка на постъпилите проектни предложения чрез ИСУН.

След влизането на този закон в сила всички следващи приеми на заявления за подпомагане по инвестиционните мерки и подмерки от ПРСР 2014-2020 г. ще се извършват с публикуване на насоки, през ИСУН. Това значително ще намали административната тежест за бенефициентите и ще облекчи тяхното кандидатстване чрез намаляване на броя на изискуемите документи, казват от министерството.

Прехвърляне на част от мерките и подмерките за 2018 г. също е свързано с поетапното въвеждане на новите за ПРСР условия и правила.

Повече за тях, за подмярка 16.1 за иновации и за приемите през 2018 г. ще прочетете в следващия брой на в."Български фермер" от 19 октомври.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
5796
0

Излезе от печат новият учебник "Фитофармация", или както е по-популярен сред растителнозащитниците "Химична защита на растенията от вредители". Той е предназначен за студентите от Аграрен

1062
0

Ръководството на АУ – Пловдив и лично ректорът проф. д-р Христина Янчева се срещнаха с представители на агробизнеса на 5 декември, съобщи  Рангел Матански от Организацията на млекопроизводители

1611
0

На 11 и 12 декември в Брюксел ще се проведе редовно заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство. На него за първи път министрите ще изразят позиции по комюникето за бъдещата ОСП след 2020 г.

846
0

. Индексът на продоволствените цени по ФАО падна през ноември на фона на зърнения бум Световните продоволствени цени през ноември паднаха незначително, поради спад в стойността на млечните продукти.

666
0

Традиционната годишна церемония по връчване на наградите "Зооинженер на България – 2017" ще се проведе на 15 декември 2017 г. от 11 часа - в парк хотел "Витоша", зала "Витоша".

Още от Фермер
657
0

Идва ли краят на проблемните плевели в посевите с културни растения? По проблема работят швейцарски инженери, които създадоха робот, който разпознава плевелите безпогрешно.

432
0

През 2017 г. са получени 39 заявки за сортоизпитване и признаване на нови сортове пшеници, съобщи министерството на земеделието. За сравнение през 2015 г.

234
0

Времето през нощта ще бъде предимно ясно, с минимални температури между минус 3 и 2 градуса, по Черноморието - по-високи. Утре ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност.

3204
0

По време на съхранението на плодовете, те боледуват от няколко вида гниене. . Мекото гниене се причинява от пеницилинова гъба. Симптомите са сламеножълти до бледокафяви ясно очертани петна по

4905
0

Райската ябълка се засажда през есента или рано на пролет в предварително подготвени за целта ямки (50/50/50). Ако се оглеждат няколко дръвчета в редове, разстоянието трябва да бъде най-малко 5 м.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Кърк Дъглас - Майкъл пристигна със самолет от Ню Йорк в Бевърли хилс за честването на 101-вия рожден ден на баща му през уикенда, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Съпругата на Майкъл Дъглас - Катрин Зита Джоунс обаче нямаше възможност да пристигне и затова изпрати видео послание. В него 48-годишната актриса приветства свекъра си със

Инцидентът е станал на най-големия автобусен терминал в САЩ - Port Authority, който се намира близо до "Таймс Скуеър", предаде БНТ. Все още не е ясно дали има пострадали хора. Полицейски екипи са на мястото на инцидента. Някои от спирките на метрото са евакуирани. ABC News цитира полицейски източници, според които е избухнала самоделна бомба.

Неудобно ми е, нямам пряка връзка с музиката и изкуството, каза шефката на бюджетната комисия Едночасов концерт изнесоха студенти и преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив пред депутатката Менда Стоянова. Тя бе удостоена с титлата доктор хонорис кауза на учебното

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.