Кардинално реформират прилагането на ПРСР, затова приемите се бавят

12 октомври 2017
Агробизнес
0
9369
 

Диана Ванчева

Кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г. е причина за неизпълнение на индикативния график за прием на проекти и забавяне на отваряне на приемите.

Това става ясно от отговора на Министерството на земеделието, храните и горите на въпрос на в."Български фермер".

По молба на читатели и потенциални кандидати попитахме защо предвидените за прием мерки в индикативния график се забавят и приемите не се отварят навреме.

Поискахме да знаем също какво се случва с подмярка 6.1 за млади фермери, за която срокът за прием изтече, както и с други очаквани  подмерки. 

От Министерство на земеделието ни дадоха подробен отговор, че в момента се извършва кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г., свързана с привеждане в съответствие на подзаконовата нормативна рамка с изискванията на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ и преминаването към електронно производство чрез системата ИСУН.

За целта наредбите по горепосочените мерки се привеждат в съответствие с изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

ДФ "Земеделие" от своя страна пък адаптира процедурите за работа и информационните системи към спецификата на ИСУН.

Това е продължителен процес, който изисква своето технологично време и поради тази причина подмерки 6.1, 4.2 и горските мерки ще стартират с известно закъснение.

Във връзка с промяната в индикативния график на кандидатите ще бъде предоставена възможност за подаване на проектни предложения в рамките на по-дълги периоди на прием, спрямо първоначално предвидените в съответствие с разпоредбите на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

Новина е, че прилагането на мерките от ПРСР чрез наредби ще продължи до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, с който процедурите по прилагане на мерките от ПРСР 2014 – 2020 г. се адаптират изцяло към изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ и се въвежда електронно кандидатстване и обработка на постъпилите проектни предложения чрез ИСУН.

След влизането на този закон в сила всички следващи приеми на заявления за подпомагане по инвестиционните мерки и подмерки от ПРСР 2014-2020 г. ще се извършват с публикуване на насоки, през ИСУН. Това значително ще намали административната тежест за бенефициентите и ще облекчи тяхното кандидатстване чрез намаляване на броя на изискуемите документи, казват от министерството.

Прехвърляне на част от мерките и подмерките за 2018 г. също е свързано с поетапното въвеждане на новите за ПРСР условия и правила.

Повече за тях, за подмярка 16.1 за иновации и за приемите през 2018 г. ще прочетете в следващия брой на в."Български фермер" от 19 октомври.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2016
0

С нарастващият брой хора, живеещи в градски центрове, сигурността и качеството на храните се превърнаха в неотложен проблем. В Германия градовете все повече се ориентират към производството на

2754
0

Над 180 милиона литра вино са произведени у нас през миналата година Местните сортове и техните блендове с международни имат място на световните пазари,

4824
0

Експерти от всички страни, както и водещи световни медии, нямаха време да си отдъхнат от дискусията за успехите и рекордите на Русия на световния зърнен пазар,

6066
0

Това е една трета трета от общия брой на подадените заявления, съобщи на среща с фермери в Пазарджик зам.-министър Лозана Василева „До този момент по шестте стартирали мерки от Програмата за развитие

5031
0

През тази година ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция ще организира „Дни на отворени врати“ във всички свои областни дирекции. Графикът за тяхното провеждане е одобрен от изпълнителния директор на

Още от Фермер
801
0

Само в случай че бременната свиня-майка всекидневно изпива 25-30 л вода опрасването протича безпроблемно и животното понася добре натоварването. Затова трябва да се контролира нивото на подаване на

6408
0

Имайте предвид, че те не са вегетарианци Ако вилното ви място е близо до гора, има много голяма вероятност някой таралеж да се засели у вас. За да го привлечете, оставете му купичка с прясна вода.

873
0

Най-вероятно хората, които не обичат кисели краставички, се броят на пръстите на едната ръка. И как иначе – те са чудесно мезе за ракийката и водката, приказна гарнитура за някое симпатично кюфте,

369
0

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

252
0

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Смятам, че до края на годината ще влезем в чакалнята на Еврозоната", каза премиерът Бойко Борисов пред младежи от ГЕРБ в сандански. За Шенген пък смята, че по въздух и вода - няма проблем да ни приемат. За сухопътните граници пък отношението на някои държави било егоистично. Неудобно им било да ни откажат, защото сме изпълнили всички критерии.

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника планира тази година да пристъпи към създаване на мрежа от нискоорбитални телекомуникационни спътници "Хунян", която ще включва около 300 космически апарата, предаде ТАСС, цитирана от БНР. Това пише в документ на китайската космическа корпорация, качен в интернет.

Сигнал за тежък пътен инцидент е подаден малко след 14.00 часа. По първоначални данни в района на Драгичево, при бензиностанцията, са се ударили два леки автомобила. 19-годишно момиче е загинало, а друга жена е транспортирана в болнично заведение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На място се извърша оглед.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.