Кардинално реформират прилагането на ПРСР, затова приемите се бавят

12 октомври 2017
Агробизнес
0
10341
 

Диана Ванчева

Кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г. е причина за неизпълнение на индикативния график за прием на проекти и забавяне на отваряне на приемите.

Това става ясно от отговора на Министерството на земеделието, храните и горите на въпрос на в."Български фермер".

По молба на читатели и потенциални кандидати попитахме защо предвидените за прием мерки в индикативния график се забавят и приемите не се отварят навреме.

Поискахме да знаем също какво се случва с подмярка 6.1 за млади фермери, за която срокът за прием изтече, както и с други очаквани  подмерки. 

От Министерство на земеделието ни дадоха подробен отговор, че в момента се извършва кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г., свързана с привеждане в съответствие на подзаконовата нормативна рамка с изискванията на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ и преминаването към електронно производство чрез системата ИСУН.

За целта наредбите по горепосочените мерки се привеждат в съответствие с изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

ДФ "Земеделие" от своя страна пък адаптира процедурите за работа и информационните системи към спецификата на ИСУН.

Това е продължителен процес, който изисква своето технологично време и поради тази причина подмерки 6.1, 4.2 и горските мерки ще стартират с известно закъснение.

Във връзка с промяната в индикативния график на кандидатите ще бъде предоставена възможност за подаване на проектни предложения в рамките на по-дълги периоди на прием, спрямо първоначално предвидените в съответствие с разпоредбите на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

Новина е, че прилагането на мерките от ПРСР чрез наредби ще продължи до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, с който процедурите по прилагане на мерките от ПРСР 2014 – 2020 г. се адаптират изцяло към изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ и се въвежда електронно кандидатстване и обработка на постъпилите проектни предложения чрез ИСУН.

След влизането на този закон в сила всички следващи приеми на заявления за подпомагане по инвестиционните мерки и подмерки от ПРСР 2014-2020 г. ще се извършват с публикуване на насоки, през ИСУН. Това значително ще намали административната тежест за бенефициентите и ще облекчи тяхното кандидатстване чрез намаляване на броя на изискуемите документи, казват от министерството.

Прехвърляне на част от мерките и подмерките за 2018 г. също е свързано с поетапното въвеждане на новите за ПРСР условия и правила.

Повече за тях, за подмярка 16.1 за иновации и за приемите през 2018 г. ще прочетете в следващия брой на в."Български фермер" от 19 октомври.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
1053
0

В доклада си от юни експертите на USDA понижиха оценките за световното производство и износ на царевица през 2018/19 MГ, главно поради преразглеждането на тези показатели за Русия.

990
0

За последните 50 години глобалното производство на соево бобови се е увеличило с 300 млн. тона Светът наблюдава постоянно увеличение на производството на соево бобови, което се е увеличило от 37 млн.

2916
0

Ставката за един допустим за подпомагане хектар по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) е 196,58 лв. на хектар. Тя е определена със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов.

5409
0

Дали ограничаването на субсидиите трябва да бъде национално или европейско решение? Анализ от Светлана Боянова и екипа на екипа на Института за агростратегии и иновации На 01 юни 2018 г.

1719
0

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР

Още от Фермер
2286
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1755
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1188
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2286
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13995
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При голям провал винаги се търси изкупителна жертва и по всичко изглежда, че в Германия я намериха в лицето на Месут Йозил. Вестник “Билд” излезе с материал, в който пише, че голяма част от феновете са бесни от решението на селекционера Йоахим Льов да пусне футболиста на английския “Арсенал” титуляр в мача с Мексико.

Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването,

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа