Кардинално реформират прилагането на ПРСР, затова приемите се бавят

12 октомври 2017
Агробизнес
0
7533
 

Диана Ванчева

Кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г. е причина за неизпълнение на индикативния график за прием на проекти и забавяне на отваряне на приемите.

Това става ясно от отговора на Министерството на земеделието, храните и горите на въпрос на в."Български фермер".

По молба на читатели и потенциални кандидати попитахме защо предвидените за прием мерки в индикативния график се забавят и приемите не се отварят навреме.

Поискахме да знаем също какво се случва с подмярка 6.1 за млади фермери, за която срокът за прием изтече, както и с други очаквани  подмерки. 

От Министерство на земеделието ни дадоха подробен отговор, че в момента се извършва кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г., свързана с привеждане в съответствие на подзаконовата нормативна рамка с изискванията на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ и преминаването към електронно производство чрез системата ИСУН.

За целта наредбите по горепосочените мерки се привеждат в съответствие с изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

ДФ "Земеделие" от своя страна пък адаптира процедурите за работа и информационните системи към спецификата на ИСУН.

Това е продължителен процес, който изисква своето технологично време и поради тази причина подмерки 6.1, 4.2 и горските мерки ще стартират с известно закъснение.

Във връзка с промяната в индикативния график на кандидатите ще бъде предоставена възможност за подаване на проектни предложения в рамките на по-дълги периоди на прием, спрямо първоначално предвидените в съответствие с разпоредбите на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

Новина е, че прилагането на мерките от ПРСР чрез наредби ще продължи до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, с който процедурите по прилагане на мерките от ПРСР 2014 – 2020 г. се адаптират изцяло към изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ и се въвежда електронно кандидатстване и обработка на постъпилите проектни предложения чрез ИСУН.

След влизането на този закон в сила всички следващи приеми на заявления за подпомагане по инвестиционните мерки и подмерки от ПРСР 2014-2020 г. ще се извършват с публикуване на насоки, през ИСУН. Това значително ще намали административната тежест за бенефициентите и ще облекчи тяхното кандидатстване чрез намаляване на броя на изискуемите документи, казват от министерството.

Прехвърляне на част от мерките и подмерките за 2018 г. също е свързано с поетапното въвеждане на новите за ПРСР условия и правила.

Повече за тях, за подмярка 16.1 за иновации и за приемите през 2018 г. ще прочетете в следващия брой на в."Български фермер" от 19 октомври.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2358
0

- Търговската компания Grainbow е подала иск в административния съд на Египет против GASC. Сумата на иска е 1.2 млн. USD и е във връзка с мартенска доставка на пшеница.

2835
0

Българска асоциация на консултантите по европейски програми /БАКЕП/ изпрати до Министерство на земеделието и фонд "Земеделие" обширно становище и предложения относно получените материали за

10512
0

. Доматите са най-произвежданата зеленчукова култура в света с обеми от 130 млн.т - 88 млн.т за прясна консумация и 42 млн.т. за преработка.  Индия,САЩ и Турция заемат първите места.

10476
0

Сред темите на дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент, която ще се проведе на 23–26 октомври 2017 г. в Страсбург е и хербицидът глифозат,

5211
0

Става дума за всички кандидати, които ще подават проекти по предстоящата за прием догодина мярка 9 от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г.

Още от Фермер
576
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1170
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2421
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3132
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Софийският районен съд гледа днес мярката за неотклонение на Владимир Стоянов, познат още като Владо Плацентата, който беше задържан отново, съобщи Би Ти Ви. Този път повод за ареста му е незаконно притежание на оръжие. Обвинението поиска той да остане в ареста за постоянно, а Стоянов настоя прокуратурата да му се извини.

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.