Кардинално реформират прилагането на ПРСР, затова приемите се бавят

12 октомври 2017
Агробизнес
0
10908
 

Диана Ванчева

Кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г. е причина за неизпълнение на индикативния график за прием на проекти и забавяне на отваряне на приемите.

Това става ясно от отговора на Министерството на земеделието, храните и горите на въпрос на в."Български фермер".

По молба на читатели и потенциални кандидати попитахме защо предвидените за прием мерки в индикативния график се забавят и приемите не се отварят навреме.

Поискахме да знаем също какво се случва с подмярка 6.1 за млади фермери, за която срокът за прием изтече, както и с други очаквани  подмерки. 

От Министерство на земеделието ни дадоха подробен отговор, че в момента се извършва кардинална реформа на прилагането на ПРСР 2014-2020 г., свързана с привеждане в съответствие на подзаконовата нормативна рамка с изискванията на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ и преминаването към електронно производство чрез системата ИСУН.

За целта наредбите по горепосочените мерки се привеждат в съответствие с изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

ДФ "Земеделие" от своя страна пък адаптира процедурите за работа и информационните системи към спецификата на ИСУН.

Това е продължителен процес, който изисква своето технологично време и поради тази причина подмерки 6.1, 4.2 и горските мерки ще стартират с известно закъснение.

Във връзка с промяната в индикативния график на кандидатите ще бъде предоставена възможност за подаване на проектни предложения в рамките на по-дълги периоди на прием, спрямо първоначално предвидените в съответствие с разпоредбите на Закона за управление на средствата от ЕСИФ.

Новина е, че прилагането на мерките от ПРСР чрез наредби ще продължи до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, с който процедурите по прилагане на мерките от ПРСР 2014 – 2020 г. се адаптират изцяло към изискванията на Закона за управление на средствата от ЕСИФ и се въвежда електронно кандидатстване и обработка на постъпилите проектни предложения чрез ИСУН.

След влизането на този закон в сила всички следващи приеми на заявления за подпомагане по инвестиционните мерки и подмерки от ПРСР 2014-2020 г. ще се извършват с публикуване на насоки, през ИСУН. Това значително ще намали административната тежест за бенефициентите и ще облекчи тяхното кандидатстване чрез намаляване на броя на изискуемите документи, казват от министерството.

Прехвърляне на част от мерките и подмерките за 2018 г. също е свързано с поетапното въвеждане на новите за ПРСР условия и правила.

Повече за тях, за подмярка 16.1 за иновации и за приемите през 2018 г. ще прочетете в следващия брой на в."Български фермер" от 19 октомври.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
3843
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

2655
0

От 1 октомври до 16 ноември 2018 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за кредит за семена и торове за производство на пшеница, реколта 2019.

846
0

Рязък ръст отбеляза пшеницата вчера в Чикаго. Подобен сценарий има и за соята, но поради покупките на ниска цена, която в началото на седмицата достигна най-ниското си ниво от 2008 г. насам.

585
0

Coceral Association преразгледа прогнозите си за реколтата от мека пшеница в Европа до значителен спад: 129,9 млн. тона спрямо 138,8 млн. тона, прогнозирано през юни.

657
0

Котировките на пшеницата вчера се покачиха, което се обяснява с неблагоприятните атмосферни условия в Австралия и липсата на влага в почвата в Русия, която влияе отрицателно върху културите.

Още от Фермер
513
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2034
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6579
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1539
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

2322
0

На 21 септември (петък), последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на независимостта, от 16 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа