Консумирането на голямо количество виолетови картофи и други ярки плодове и зеленчуци намалява риска от възникване на рак на дебелото черво и на възпалителни процеси в червата. До такъв извод стигнаха учени от  университета в Пенсилвания (САЩ), съобщават от Zee News.

За своите опити изследователите са използвали прасета - храносмилателната им система е доста сходна с човешката. Животните са се хранили по 3 различни диети: стандартна с 5% съдържание на мазнина; висококалорична - с добавени 17% сухи мазнини и с 3 до 4% добавена ендогенна мазнина и диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с лилави картофи.

При прасетата, които консумирали цветния зеленчук нивото на интерлевкин 6 в червата е шест пъти по-ниско, отколкото в контролната група, пише Zee News.

Интерлевкин 6 е пептид, който подпомага развитието на възпалителния процес в тъканите. Неговото повишено ниво е свързано с редица протеини, например, с Ki-67, отговорни за растежа и разпространението на рака.

Експертите подчертават, че в ярките на цвят зеленчуци и плодове има много витамини, флаваноиди и каротеноиди, които могат да бъдат ефективни срещу интерлевкин 6.

Според учените при използването на сурови и печени лилави картофи ефектът е идентичен.

При сравнинието на обичайните и лилави картофи, във виолетовите се наблюдава по-висока концентрация на противовъзпалителни и антиоксидантни вещества.

Резултатите от експериментите в Университета на Пенсилвания се потвърждават и от най-новите проучвания, които показват, че хората в страните с повече растителна диети имат по-нисък процент на заболеваемост от рак на дебелото черво, отколкото в тези с хранителни навици, свързани с консумиране на повече месо.

Междувременно белоруските селекционери са създали повече от 100 сорта червени, лилави и с други цветове картофи.