Изпипват последни детайли в наредбата за преработватели по подмярка 4.2

12 октомври 2017
Агробизнес
0
6327
 

В справка на МЗХГ са отразени подробно постъпилите досега предложения от обществените консултации на проектонаредбата за изменение и допълнение на наредба 20 от 2015 г. за прилагане на подмярка 4.2 от ПРСР 2014-2020 г. Тя ще бъде отворена през ноември тази година.

Входирани са десетки предложения от фирми, предприятия и консултанти, в които се настоява за изясняване, доуточняване и прецизиране на текстове от проекта на наредбата.

От справката става ясно защо по-голямата част от тях не се приемат и с какви мотиви. Стават ясни и още много неща за потенциалните кандидати, които ще им бъдат от полза.

Например, при един от най-обсъжданите моменти за оценяване на експорта, се обяснява, че съотношението приходи от износ или вътрешнообщностни доставки на произведени или преработени селскостопански продукти спрямо общите приходи на кандидата за последните 3 г. ще се изчислява средноаритметично общо за трите години.

Ще се изисква предоставяне на

счетоводни документи, доказващи реализиран износ

и/или вътрешнообщностни доставки от кандидати, които заявяват този приоритет.

Понятието "къси вериги на доставки" е вече дефинирано в Закона за подпомагане на земеделските производители, затова не се налага прецизирането му.

Понятията "непреодолима сила или извънредни обстоятелства", "преработка на селскостопански продукти", "маркетинг на продукти" и "биомаса" са дефинирани също в допълнителната разпоредба и не се налагат допълнителни разяснения.

Терминът "енергоспестяващи технологии" се използва в критериите за подбор и е определен в в приложение към съответния критерии. А относно термина "мобилни преработвателни съоръжения" - той ще бъде дефиниран в допълнителните разпоредби.

Според експертите от МЗХГ не се налага изрично да се посочва и кога са допустими за кандидатстване групи или организации на производители, защото в текста на подмярката е казано, че трябва да са признати от министъра на земеделието, храните и горите - по реда на наредба № 11 от 15.05.2007 г. и наредба № 12 от 05.05.2015 г.

По повод въпроси, които засягат прилагането и на технологичен проект към общия проект, е обяснено, че това трябва да става дори и когато се кандидатства само за закупуване на технологично оборудване.

Неясноти с планирания краен срок за изпълнение на инвестицията няма, личи от отговора на министерството. Срокът ще се определя по преценка на кандидата, като е достатъчно да бъдат посочени месец и година. Т.е. крайният срок за изпълнение на инвестициите, предмет на проекта, е отначало индикативен. В последствие обаче ще се определя в административния договор.

От МЗХГ уверяват, че от списъка с изискуеми документи са премахнати всички, които са публични или за които е осигурена възможност да се предоставят по служебен път на Разплащателната агенция.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2160
0

С нарастващият брой хора, живеещи в градски центрове, сигурността и качеството на храните се превърнаха в неотложен проблем. В Германия градовете все повече се ориентират към производството на

2934
0

Над 180 милиона литра вино са произведени у нас през миналата година Местните сортове и техните блендове с международни имат място на световните пазари,

4968
0

Експерти от всички страни, както и водещи световни медии, нямаха време да си отдъхнат от дискусията за успехите и рекордите на Русия на световния зърнен пазар,

6129
0

Това е една трета трета от общия брой на подадените заявления, съобщи на среща с фермери в Пазарджик зам.-министър Лозана Василева „До този момент по шестте стартирали мерки от Програмата за развитие

5103
0

През тази година ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция ще организира „Дни на отворени врати“ във всички свои областни дирекции. Графикът за тяхното провеждане е одобрен от изпълнителния директор на

Още от Фермер
18
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

1350
0

Него го продават. Те предпочитат мед и седимента от цветен прашец или пчелни пити. Малко хора знаят, но прашецът, който се съхранява в меда в естествената му форма,

747
0

Червен код за силен снеговалеж е обявен в две области за утре, 26 февруари 2018 г., сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

3168
0

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

1260
0

През първата седмица пилетата растат с шеметна скорост - в края й те тежат четири пъти по теглото си при излюпването. Тогава се развиват стомашно-чревния ми тракт, сърцето, черния дроб,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Прочувствено слово дръпна пред съда Мария Велева, която заедно със съпруга си  Свилен Велев са обвинени за убийството на 86-годишния Стефан Янев. Възрастният човек разкри, че 3-те му внучки на 13, 14 и 18 години не ходят на училище. На 11 февруари той изчезна, а трупът му бе намерен на метри от апартамента му в сряда вечерта.

Червен код за силен снеговалеж е обявен в две области за утре, 26 февруари 2018 г., сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението за много опасно време е в сила за областите Смолян и Кърджали. Там ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см.

Акад. Светлин Русев: Колекционер откри и откупи над 120 картини на европейския художник от български произход Константин (Кочо) Гърнев - духът на този непознат у нас български художествен гений тържествува в Националната галерия, пл. “Княз Aлександър I”. Защо едва сега? Защо не знаем и не сме чували за този уникален български художник?

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.