Изпипват последни детайли в наредбата за преработватели по подмярка 4.2

12 октомври 2017
Агробизнес
0
7290
 

В справка на МЗХГ са отразени подробно постъпилите досега предложения от обществените консултации на проектонаредбата за изменение и допълнение на наредба 20 от 2015 г. за прилагане на подмярка 4.2 от ПРСР 2014-2020 г. Тя ще бъде отворена през ноември тази година.

Входирани са десетки предложения от фирми, предприятия и консултанти, в които се настоява за изясняване, доуточняване и прецизиране на текстове от проекта на наредбата.

От справката става ясно защо по-голямата част от тях не се приемат и с какви мотиви. Стават ясни и още много неща за потенциалните кандидати, които ще им бъдат от полза.

Например, при един от най-обсъжданите моменти за оценяване на експорта, се обяснява, че съотношението приходи от износ или вътрешнообщностни доставки на произведени или преработени селскостопански продукти спрямо общите приходи на кандидата за последните 3 г. ще се изчислява средноаритметично общо за трите години.

Ще се изисква предоставяне на

счетоводни документи, доказващи реализиран износ

и/или вътрешнообщностни доставки от кандидати, които заявяват този приоритет.

Понятието "къси вериги на доставки" е вече дефинирано в Закона за подпомагане на земеделските производители, затова не се налага прецизирането му.

Понятията "непреодолима сила или извънредни обстоятелства", "преработка на селскостопански продукти", "маркетинг на продукти" и "биомаса" са дефинирани също в допълнителната разпоредба и не се налагат допълнителни разяснения.

Терминът "енергоспестяващи технологии" се използва в критериите за подбор и е определен в в приложение към съответния критерии. А относно термина "мобилни преработвателни съоръжения" - той ще бъде дефиниран в допълнителните разпоредби.

Според експертите от МЗХГ не се налага изрично да се посочва и кога са допустими за кандидатстване групи или организации на производители, защото в текста на подмярката е казано, че трябва да са признати от министъра на земеделието, храните и горите - по реда на наредба № 11 от 15.05.2007 г. и наредба № 12 от 05.05.2015 г.

По повод въпроси, които засягат прилагането и на технологичен проект към общия проект, е обяснено, че това трябва да става дори и когато се кандидатства само за закупуване на технологично оборудване.

Неясноти с планирания краен срок за изпълнение на инвестицията няма, личи от отговора на министерството. Срокът ще се определя по преценка на кандидата, като е достатъчно да бъдат посочени месец и година. Т.е. крайният срок за изпълнение на инвестициите, предмет на проекта, е отначало индикативен. В последствие обаче ще се определя в административния договор.

От МЗХГ уверяват, че от списъка с изискуеми документи са премахнати всички, които са публични или за които е осигурена възможност да се предоставят по служебен път на Разплащателната агенция.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
24120
0

Най-важен е периодът на нарастване на плодовете, засуши ли се - реколтата е слаба ДОМАТИ * През периода от плодообразуване до беритбата поливките са по-чести и с по-големи поливни норми.

3294
0

Законът за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието е на път към Народното събрание. На фона на тежка от гледна точка на градушки и валежи година,

1566
0

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) публикува нова прогноза за пазара на рапица през 2018/19 пазарна година. Очакванията са световното производство да достигне 75.08 млн. тона.

1701
0

Въпреки, че площите на слънчогледа в ЕС-28 са постоянни, Европейската комисия /ЕК/ очаква рязко намалено производство на маслодайната култура, поради спад в добива с 9%.

3726
0

Какво трябва да знаят животновъдите за нея В практическо ръководство за борба с чума по дребните преживни животни от януари 2018 г., което "Български фермер" откри,

Още от Фермер
9
0

Ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на отделни места в южните и източните райони ще превали. Максимални температури между 22 и 27 градуса, в София около 22 градуса.

135
0

Мащерката е многогодишно растение, чиито цветовете варират от бели и бледо розови до тъмно лилави. Засажда се от март до май и цъфти през юни-септември.

153
0

Месец след празника на розата, Карлово чества фестивал на лавандулата. Кампанията по прибиране на цвета започва до седмица. Не се очаква драстичен спад на изкупната цена на лавандуловото масло,

558
0

Кучетата порода ши-тцу се къпят в зависимост от необходимостта, но не по-рядко от веднъж месечно. Мръсната козина не само влошава външния вид на кучето, но и съществено усложнява грижите за ши-тцу.

8586
0

Ето какво споделя jivko за отглеждането на пчели в тръвни на форума на pchelari.com: Старите пчелари са използвали за направата на тръвна летви от смрадлика и дива лозина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ако човек е искрен, публиката го усеща, зрението няма значение, казва музикантът с български корен, осиновен във Франция Венсан Винел е на 22 г. Той е много известен във Франция, а и у нас с таланта и личната си история. Когато е само на 2 г., е осиновен от френско семейство, което го взема от дом за деца в Свиленград.

Йордан Георгиев и до днес е известен с прякора си, останал му от популярното предаване на БНР “Музикална стълбица” още от времето на соца. Познатият му глас вече звучи всяка сряда по БГ радио от 21 ч, където пак представя най-добрите български музиканти. Днес радиожурналистът, който е и първият дисководещ у нас, става на 68 г.

Победителят в първия сезон на Hell's Kitchen Дани Спартак започва кулинарната си кариера съвсем случайно. Преди повече от десет години приятели го молят да им помогне в ресторанта им. Той се съгласява, без дори да предполага, че така ще се запали по готвенето. “Постепенно започнах да се ъпгрейдвам в тази област,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа