Изпипват последни детайли в наредбата за преработватели по подмярка 4.2

12 октомври 2017
Агробизнес
0
4662
 

В справка на МЗХГ са отразени подробно постъпилите досега предложения от обществените консултации на проектонаредбата за изменение и допълнение на наредба 20 от 2015 г. за прилагане на подмярка 4.2 от ПРСР 2014-2020 г. Тя ще бъде отворена през ноември тази година.

Входирани са десетки предложения от фирми, предприятия и консултанти, в които се настоява за изясняване, доуточняване и прецизиране на текстове от проекта на наредбата.

От справката става ясно защо по-голямата част от тях не се приемат и с какви мотиви. Стават ясни и още много неща за потенциалните кандидати, които ще им бъдат от полза.

Например, при един от най-обсъжданите моменти за оценяване на експорта, се обяснява, че съотношението приходи от износ или вътрешнообщностни доставки на произведени или преработени селскостопански продукти спрямо общите приходи на кандидата за последните 3 г. ще се изчислява средноаритметично общо за трите години.

Ще се изисква предоставяне на

счетоводни документи, доказващи реализиран износ

и/или вътрешнообщностни доставки от кандидати, които заявяват този приоритет.

Понятието "къси вериги на доставки" е вече дефинирано в Закона за подпомагане на земеделските производители, затова не се налага прецизирането му.

Понятията "непреодолима сила или извънредни обстоятелства", "преработка на селскостопански продукти", "маркетинг на продукти" и "биомаса" са дефинирани също в допълнителната разпоредба и не се налагат допълнителни разяснения.

Терминът "енергоспестяващи технологии" се използва в критериите за подбор и е определен в в приложение към съответния критерии. А относно термина "мобилни преработвателни съоръжения" - той ще бъде дефиниран в допълнителните разпоредби.

Според експертите от МЗХГ не се налага изрично да се посочва и кога са допустими за кандидатстване групи или организации на производители, защото в текста на подмярката е казано, че трябва да са признати от министъра на земеделието, храните и горите - по реда на наредба № 11 от 15.05.2007 г. и наредба № 12 от 05.05.2015 г.

По повод въпроси, които засягат прилагането и на технологичен проект към общия проект, е обяснено, че това трябва да става дори и когато се кандидатства само за закупуване на технологично оборудване.

Неясноти с планирания краен срок за изпълнение на инвестицията няма, личи от отговора на министерството. Срокът ще се определя по преценка на кандидата, като е достатъчно да бъдат посочени месец и година. Т.е. крайният срок за изпълнение на инвестициите, предмет на проекта, е отначало индикативен. В последствие обаче ще се определя в административния договор.

От МЗХГ уверяват, че от списъка с изискуеми документи са премахнати всички, които са публични или за които е осигурена възможност да се предоставят по служебен път на Разплащателната агенция.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2385
0

- Търговската компания Grainbow е подала иск в административния съд на Египет против GASC. Сумата на иска е 1.2 млн. USD и е във връзка с мартенска доставка на пшеница.

2844
0

Българска асоциация на консултантите по европейски програми /БАКЕП/ изпрати до Министерство на земеделието и фонд "Земеделие" обширно становище и предложения относно получените материали за

10512
0

. Доматите са най-произвежданата зеленчукова култура в света с обеми от 130 млн.т - 88 млн.т за прясна консумация и 42 млн.т. за преработка.  Индия,САЩ и Турция заемат първите места.

10476
0

Сред темите на дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент, която ще се проведе на 23–26 октомври 2017 г. в Страсбург е и хербицидът глифозат,

5211
0

Става дума за всички кандидати, които ще подават проекти по предстоящата за прием догодина мярка 9 от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г.

Още от Фермер
603
0

Американката Кристал Вейб работи 5 години като репортер, след това изоставя журналистиката и започва да произвежда бира за кучета, съобщава Local Edition.

1197
0

Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите. По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят.

2448
0

Стресът (вследствие на физически натоварвания и страх) се отразява много зле на свинете, тъй като те имат два недостатъка: - сърцата им са малки в сравнение с телесното им тегло; - не се потят,

405
0

През нощта от запад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява, но ще се задържи без валежи. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в София - около 9 градуса.

3159
0

Ако отглеждате пащърнак, трябва да решите какво ще правите. Може да извадите кореноплодити и да ги подготвите за съхранение. Това става в подходящо помещение, най-добре в пясък, като морковите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров се размина с поредния си личен рекорд. Ако бе станал шампион в Стокхолм, той за първи път в кариерата си щеше има поне 4 титли за един сезон. Съперник на бившия спортист №1 на България бе носителят на купата за миналата година Хуан Мартин дел Потро, който победи 6:4, 6:2. Аржентинецът вече води 6:2 в баланса с Григор,

Атанас Пенев или просто Наско от Б.Т. Р. се ожени за дългогодишната си приятелка Ивана в родния й град Ниш. За бляскавото събитие съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев в личния си профил във Фейсбук. "Прекрасна сватба в Ниш", написа

Софийският районен съд гледа днес мярката за неотклонение на Владимир Стоянов, познат още като Владо Плацентата, който беше задържан отново, съобщи Би Ти Ви. Този път повод за ареста му е незаконно притежание на оръжие. Обвинението поиска той да остане в ареста за постоянно, а Стоянов настоя прокуратурата да му се извини.

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.