Изпипват последни детайли в наредбата за преработватели по подмярка 4.2

12 октомври 2017
Агробизнес
0
8028
 

В справка на МЗХГ са отразени подробно постъпилите досега предложения от обществените консултации на проектонаредбата за изменение и допълнение на наредба 20 от 2015 г. за прилагане на подмярка 4.2 от ПРСР 2014-2020 г. Тя ще бъде отворена през ноември тази година.

Входирани са десетки предложения от фирми, предприятия и консултанти, в които се настоява за изясняване, доуточняване и прецизиране на текстове от проекта на наредбата.

От справката става ясно защо по-голямата част от тях не се приемат и с какви мотиви. Стават ясни и още много неща за потенциалните кандидати, които ще им бъдат от полза.

Например, при един от най-обсъжданите моменти за оценяване на експорта, се обяснява, че съотношението приходи от износ или вътрешнообщностни доставки на произведени или преработени селскостопански продукти спрямо общите приходи на кандидата за последните 3 г. ще се изчислява средноаритметично общо за трите години.

Ще се изисква предоставяне на

счетоводни документи, доказващи реализиран износ

и/или вътрешнообщностни доставки от кандидати, които заявяват този приоритет.

Понятието "къси вериги на доставки" е вече дефинирано в Закона за подпомагане на земеделските производители, затова не се налага прецизирането му.

Понятията "непреодолима сила или извънредни обстоятелства", "преработка на селскостопански продукти", "маркетинг на продукти" и "биомаса" са дефинирани също в допълнителната разпоредба и не се налагат допълнителни разяснения.

Терминът "енергоспестяващи технологии" се използва в критериите за подбор и е определен в в приложение към съответния критерии. А относно термина "мобилни преработвателни съоръжения" - той ще бъде дефиниран в допълнителните разпоредби.

Според експертите от МЗХГ не се налага изрично да се посочва и кога са допустими за кандидатстване групи или организации на производители, защото в текста на подмярката е казано, че трябва да са признати от министъра на земеделието, храните и горите - по реда на наредба № 11 от 15.05.2007 г. и наредба № 12 от 05.05.2015 г.

По повод въпроси, които засягат прилагането и на технологичен проект към общия проект, е обяснено, че това трябва да става дори и когато се кандидатства само за закупуване на технологично оборудване.

Неясноти с планирания краен срок за изпълнение на инвестицията няма, личи от отговора на министерството. Срокът ще се определя по преценка на кандидата, като е достатъчно да бъдат посочени месец и година. Т.е. крайният срок за изпълнение на инвестициите, предмет на проекта, е отначало индикативен. В последствие обаче ще се определя в административния договор.

От МЗХГ уверяват, че от списъка с изискуеми документи са премахнати всички, които са публични или за които е осигурена възможност да се предоставят по служебен път на Разплащателната агенция.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
4185
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

2655
0

От 1 октомври до 16 ноември 2018 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за кредит за семена и торове за производство на пшеница, реколта 2019.

846
0

Рязък ръст отбеляза пшеницата вчера в Чикаго. Подобен сценарий има и за соята, но поради покупките на ниска цена, която в началото на седмицата достигна най-ниското си ниво от 2008 г. насам.

585
0

Coceral Association преразгледа прогнозите си за реколтата от мека пшеница в Европа до значителен спад: 129,9 млн. тона спрямо 138,8 млн. тона, прогнозирано през юни.

657
0

Котировките на пшеницата вчера се покачиха, което се обяснява с неблагоприятните атмосферни условия в Австралия и липсата на влага в почвата в Русия, която влияе отрицателно върху културите.

Още от Фермер
36
0

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

684
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

2691
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

7416
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1674
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учителките, които преведоха деца през жп прелез при спуснати бариери и наближаващ влак, вече са глобени по Закона за движение по пътищата, а до дни ще получат и дисциплинарно наказание. Това каза директорката на училището Юлия Трионджиева, предава Даик. Случката от вчера стана известна, след като любител публикува клип на случилото се във Фейсбук.

Гимнастичките на България се отдадоха на заслужена почивка след изтощителното световно първенство.  Индивидуалните ни състезателките, както и момичетата от ансамбъла, са в Банско по покана на един от спонсорите на шампионата на планетата. Грациите отскочиха и до село Горно Драглище, където се забавляваха с народни песни и носии.

"Ще съумеем тежкия трафик между Южна и Северна България да го преведем оттук. Мащабно и модерно строителство, имате възможност да видите как се строят модерни мостове с огромна височина. Тренираме за мостовете на "Хемус" и на автомагистрала "Кресна" - там мостовете ще бъдат още по-високи, екологичносъобразни".

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа