Дизайнерът на Парка на лалетата в Холандия създаде и у нас цветна мозайка

12 октомври 2017
Новини
0
8001
Няма снимка
Главният дизайнер на Парка с лалетата в Кюкенхоф, Холандия, както и на Флориада 2002 Ян Гулдемонд /със синьото яке/ създаде цветна мозайка пред НДК СНИМКА: Виктор Бичев
1 2 3 4 5 6
 

Гергана Младенова,

снимки Виктор Бичев

С „Пътешествие през пролетта“ започна презентацията си световно известният, вече бивш главен дизайнер на Парка с лалетата в Кюкенхоф, Холандия, както и на Флориада 2002 Ян Гулдемонд по време на Архитектурен фестивал София- Европейска столица. Фестивалът се организира от Камарата на архитектите в България, Регионалната колегия на ландшафтните архитекти към КАБ, Съюза на архитектите в България и Столична община.

Дизайнерът гостува в България, за да създаде мозайка от луковични пролетни цветя с логото на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Цветната мозайка е подарък за всички граждани на София от Кралство Нидерландия по инициативата Зеления град.

Ян Гулдемонд започна презентацията си с признанието, че

в началото на професионалния си път не е различавал лале от зюмбюл, но е бил любопитен и се е учил много.

Днес зад гърба му стоят редица паркове в САЩ, Германия, Холандия, Китай, Турция, а от 11. 10. 2017 г. и мозайка в София в зелените площи около НДК.

Колкото професионално, толкова и забавно протече събитието. Имената на цветята, както и на цветните комбинации в превод звучаха романтично и приказно, а на моменти присъстващите се губехме в превода - например „Семейна изненада“, „Синя магия“, „Бяла мечта“ , „Раница“ и т.н. Дизайнерът сподели голяма част от професионалния си опит пред професионалисти, ентусиасти и с много ученици.

Г-н Гулдемонд не пропусна да обясни накратко как се създава една цветна мозайка.

Технологията е сравнително лесна за изпълнение

и започва с проектиране на шаблон с реални размери на площта, която ще се засажда. Тя трябва да се обработи на 12 см дълбочина. Почвата се изважда и се подменя със смес от хумусна почва, дървесни кори и перлит. Първо се разстила слой почва, който играе ролята на легло за луковиците, а върху него се налага шаблонът. По очертанията му се забиват колчета, след което шаблонът се премахва. Луковиците се нареждат в групи, редици или други форми в зависимост от дизайна на мозайката.

Покриват се с почва и се оставят на природните стихии до пролетта, когато се вижда истинката красота, както на цветята, така и на съчетанието от видове, сортове и цветни вариации. Това е трудното- да знаеш кое цвете кога ще разцъфти, на каква височина и най- важното - как да съчетаеш всичко, за да се получи картината на природата.

Дизайнерът показа много видове луковични растения, както и конкретни сортове и хибриди. Даде много съвети за съчетанията на различните растения и цветови комбинации. Предизвика аудиторията да експериментира и да върви в крак с модата като подчерта, че в последно време декоративният лук и фритиларията се използват много в цветните насаждения.

В 12 часа в сряда луковиците в парка на НДК бяха строени по местата си и чакаха да бъдат покрити.

Министър Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и временно изпълняващият длъжността посланник на Кралство Нидерландия у нас Яп Вернер засадиха последните луковици от мозайката. Градинарите към столична община се заеха да я покрият пред зоркия поглед на професионалистите.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
4140
0

Хората, които намерят птици в безпомощно състояние в населените места или около тях, да потърсят помощ на зеления телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ),

1422
0

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области, а жълт за останалата част от страната за 22 март. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

657
0

Модерно оборудване за различни видове хоби и спорт демонстрират над 60 фирми на изложбата „Природа, Лов, Риболов 2018“ в Международен панаир Пловдив.

8433
0

Градината и зеленият кът в дома вече не са само комбинации от цветя и декоративни растения, а дизайнерски съчетания на различни елементи. Тази нова тенденция демонстрира Специализираната изложба

468
0

През 2017 година приходите от организиран ловен туризъм в България възлизат на над 6,5 милиона лева, което е с над 1,5 млн. лева повече спрямо преходната година.

Още от Фермер
1485
0

Ако има влага, бързо се развиват плесени. И ако не се вземат бързи мерки, затоплящите материали плесенясват силно, а това крие огромен риск за живота на пчелите.

585
0

На 23 март 2018 г. (петък) в с. Лудогорци, обл. Разград ще се проведе информационна среща (семинар с демонстрация) на тема "Технологични изисквания и иновативни решения при отглеждане на сливови

1521
0

Използването на натурални фуражни добавки, получени чрез преработката на плодове и зеленчуци, позволява да се намали повече от половината от отделения от едрия рогат добитък метан,

2736
0

След приключване на агнилната кампания и отбиване на агнетата, основната цел за всеки фермер трябва да бъде достигне пика на лактация, при различните породи овце от млечно направление и осигуряване

2772
0

При прегледа на семейството в кошера трябва да се оставят толкова пити, колкото пчелите могат да покриват.  Защото, ако в гнездото останат свободни пити, излишно се увеличава обемът му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глоби на стойност 282 950 лева наложи за целия редовен сезон, мачовете за купата и двубоя за суперкупата дисциплинарната комисия на БФС. По санкции едва ли някой ще стигне ЦСКА до края на сезона, след като “червените” са глобени за 66 050 лева, или 23,3% от цялата сума, което е близо една четвърт. След решението от 19 септември комисията за

Изложба на Иван Захариев припомня голямото поетично четене в университета преди 30 години Известният фотограф Иван Захариев учи “Славянска филология” в Софийския университет, но винаги ходи с фотоапарат и поне с две филмчета в джоба. Обича образите! 30 години по-късно кадрите от две такива “джобни” филмчета може да се видят в изложбата му

Повечето задигат от 8- до 10-годишни коли Около 60 групи крадат коли в София, показват оперативните данни на полицаите от сектор “Престъпления против МПС” в СДВР. Те не са само от столицата, а включват и гастрольорите от провинцията. Най-често в София вилнеят крадци от Перник, Враца, Дупница, Кюстендил и Елин Пелин.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа